Gerria Toeter wil de werkvloeren op

Wethouder maakt de balans op na een jaar actief te zijn geweest in het sociale domein

RAALTE – Gerria Toeter is nu een jaar lang wethouder van het sociaal domein. Gerlant Zielman ging met haar in gesprek over de bureaucratie bij de PGB-zorg. Over de schuldhulpverlening. Over haar eigen leven en hoe dat veranderd is. Over koetjes en kalfjes en vergeten waarom we hier eigenlijk zijn gekomen. De locatie laten we over aan haar. Als we er maar koffie kunnen krijgen en eventueel wat te eten, stellen we. “Zullen we afspreken bij DeBuut, het buurthuis? Dat zit in verzorgingshuis Swaenewoerd.”

Ze komt vrolijk lachend aan fietsen om elf uur. We zitten haar op te wachten op het terras. Het zonnetje schijnt en er staat een fris windje. De jas gaat uit. Het gesprek verloopt spontaan. “Hoe is het thuis?” Even over de vakantie en dan brengt ze het zelf al naar voren: “Best grappig dat jullie dit nu vroegen. Ik heb dit ook overdacht. Je wordt gevraagd als wethouder en dan begin je eraan voor vier jaar. Een kwart is dus al voorbij. Voor mezelf heb ik ook bedacht wat ik nu het komende jaar wil bereiken.” Het afgelopen jaar is ze vooral bezig geweest met interne zaken. Hoe zit dit en hoe werkt dat, waar zitten pijnpunten en wat kan ze daarmee? Naast natuurlijk al haar ‘normale’ vergaderzaken. Het komende jaar wil ze meer naar buiten. Dit vertelt ze nadat we het onderwerp schuldhulpverlening en potjes voor de minima hebben aangesneden.

Een van de eerste dossiers waarmee zij naar de raad ging, was het voornemen om met hetzelfde geld meer mensen te helpen. “Dat was voor 90 procent al door het vorige college voorbereid en het werkt, hoor ik nu van de betrokken instanties.” We brengen in dat ons opvalt dat de armoede niet alleen zit bij de mensen in de bijstand, maar ook in de groep daar net boven. Tweeverdieners met een minimaal inkomen die net overal buitenvallen. Geen huursubsidie, geen toeslagen, geen noem maar op. De stelling is: je moet naar een systeem waarbij je uitgaat van een besteedbaar inkomen en niet zoals nu een bruto inkomen. Gerria is zich daarvan bewust. “Die groep hebben wij niet in beeld, zo werkt het systeem niet. We hebben te maken met landelijke regeltjes, maar daarom wil ik de gemeente in, de werkvloer op, de bedrijven in, waar ik deze mensen kan spreken en zelf kan horen wat er speelt.” En haar mogelijke oplossing? “Als organisatie moeten we anders gaan werken. Niet: wat zegt de wet, maar hoe maken we het passend binnen de wet.”

Drempel

We hebben het over de potjes die er wel zijn en waarom veel mensen daar geen aanspraak op maken. Het is namelijk een grote drempel voor betrokkenen om overal en bij elke instantie of ambtenaar weer in de blote kont te moeten. “Daarom gaan de vakafdelingen binnen het sociaal domein in clusters werken, waar afdelingen bij elkaar zitten. Op deze manier hebben we niet alleen één aanspreekpunt, maar hopen we ook tot een betere, integrale aanpak van problemen (die mensen hebben) te komen. Heeft iemand zijn verhaal gedaan, kan de betrokken ambtenaar dat met de collega’s delen.”

Je gezin, is dat er aan gewend; je nieuwe baan en bijbehorende levensstijl? “De vraag om wethouder te worden, kwam op het moment dat onze jongste naar het voortgezet onderwijs ging. Ik werd dus iets vrijer. Het was best wel wennen, maar ik ben tussen vijf en zeven, als het gezinsleven met pubers (ze heeft er drie, GZ) zich afspeelt eigenlijk altijd thuis. Maar daarna moet ik dan weer weg. Dat was wennen. Vooral als je een feestje of verjaardag van familie hebt. Dan moet je nog wel eens even puzzelen, maar gelukkig heb ik een flexibele echtgenoot.”

Wijkcentra

In haar app stond ook: ‘DeBuut en de mogelijkheden in de wijkcentra, die mogen wel eens wat meer aandacht hebben’. De buurtcentra vormen ontmoetingspunten die in elk buurtdorp en ook Raalte zelf te vinden zijn en onderdeel uitmaken van de wijkgerichte aanpak. Andere buurtcentra in Raalte-dorp zijn: het Centraal Hart in Raalte-Zuid (staging2.centraal-hart.com) en wijkcentrum de Noaber in Schuilenburg in Raalte-Noord (staging2.wijkcenterumdenoaber.nl) met elk hun eigen, maar gelijk lijkende agenda’s. In DeBuut worden voor zowel volwassenen als voor kinderen activiteiten georganiseerd, gratis of tegen een kleine vergoeding. Daarnaast kunnen bezoekers er biljarten, is er speelgoed voor de kids en er zijn leesboeken te leen. Koffie om 10.00 kost 1 euro en de warme maaltijd om 12.00 uur 8,30 euro. Voor de maaltijd wel even een dag van te voren reserveren. Meer info staging2.buurtcentrumdebuut.nl.

Gezelligheid

Terwijl we er zitten, zijn er binnen verschillende gasten aan het eten. We stellen voor om naar binnen te gaan, maar dat lijkt Gerria geen goed idee. “Die mensen zitten nu niet te wachten op ons.” Een foto maken we bij de ingang, niemand die daar last van heeft. Als we afscheid nemen, zegt ze: “Ik zal even naar binnen lopen om de koffie te betalen.” Als we meelopen naar binnen en even om de hoek kijken zien we een hele boel gezelligheid en niet alleen maar oude mensen.

Als ze weg fietst, zegt ze: “Als mensen mij het komende jaar hun ervaringen willen vertellen, laat ze dan even contact opnemen met het gemeentehuis of een mailtje sturen naar gerria.toeter@raalte.nl.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.