Gerlant: Werkvolk

.

Laag Zuthem staat al het hele jaar op de kop. Nieuwe gasleidingen, nieuwe waterleidingen, een nieuw riool en als laatste een nieuwe weginrichting voor de Kolkweg en de Langeslag. In februari zijn ze begonnen aan de Heinose kant van het dorp. De stoep eruit, nieuwe waterleiding erin en de stoep er weer in. Het duurde tot bijna juni tot dat het klaar was. Als je de mannen koffie wilde geven lukte dat niet. Ze deden niets anders dan heen en weer crossen naar de keet.  Twee á drie weken daarna kwam een andere ploeg van dezelfde aannemer. Dezelfde stoep eruit, nieuwe gasleiding erin en de stoep er weer in. Koffie wilde ze niet.

Wie daar goed over nadenkt krijgt hoofdpijn. Wat een dubbel werk en wat een geldverspilling. Wanneer je de mannen daar naar vroeg, haalden ze hun schouders op. Zo werkt nu eenmaal het systeem. Behalve één, die had er over nagedacht en durfde het wel te vertellen. “Voor elke man die hier aan de schop staat, zitten er tien op kantoor elkaar te vermaken en nog maken ze er een zootje van.”

Maar dat was ‘s avonds laat toen hij in het donker bezig was omdat een woning in een andere straat ineens geen water had. Bleken de tekeningen niet te kloppen en was deze woning niet naar voren maar op zij aangesloten. Dwars door de tuin van een buurman heen en in een andere straat en hadden zie die ook afgesloten. Ik denk dat ze vroeger ook al dachten: “Dat stuk graven is veel korter dan wat de uitvoerder wil. Hij bekijkt het maar. Ik ga daarlangs, zand erover en klaar.”

Hij deed een stellige uitspraak. “Als ze van elke tien man op kantoor er eens acht aan de schop zouden zetten, dan werd het leven een heel stuk relaxter en waren we tegelijk ook van het tekort aan werknemers af.” Ik vroeg mij af of hij nu de tekeningen ging aanpassen of dat een van zijn cheffen een andere chef daar opdracht voor zou geven. Koffie wilde hij niet.

In juni begon het echt werk. De echte overlast: wegafsluitingen, een boel gerammel en lawaai en het wegdek en het riool gaan eruit. De aannemer, Sallandse wegenbouw, doet wat ze beloofd hebben: zorgen voor een heleboel overlast en communiceren. Ze hebben al voor dat ze begonnen gecommuniceerd dat ze ‘het niet mooier kunnen maken dan het is, maar wel zoveel mogelijk willen helpen.’

“Heb je zware dingen die je niet bij huis kunt krijgen? Trek de shovelmachinist maar aan z’n jas, hij komt je helpen.” In de buurtapp heb ik nog niet een onvertogen woord voorbij zien komen. Complimenten.

Ze zijn al vanaf juni bezig, maar De Kolkweg is nu bijna klaar. In weer en wind en ook bij 38 graden in de brandende zon werd er gewerkt. Ze komen steeds dichterbij. Donderdagmiddag ging ik kijken.
Vanuit het niets komt de Sallandse medewerker op mij af. “Ik wil graag een vrouwtje nomineren”, zegt hij. Hij wijst naar een paar huizen verderop. In een flits realiseer ik wat hij gaat zeggen. Ik heb het namelijk al op Facebook gezien. “In al die tijd dat wij hier bezig zijn, hebben we nog nooit ergens koffie gehad.” Hij bromt nog wat over het komende traject over de Langeslag en hoopt dat het daar beter wordt. Vertrouwen in de Zuthemers lijkt hij niet meer te hebben. “Dit vrouwtje… Echt top.”

Hij herhaalt nog een paar keer dat hij haar wil nomineren. Dankjewel voor deze wake-up call, buurvrouw. Niet alle wegwerkers zijn rare snuiters.

 Gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.