Gerlant: Lauk

.

Het is een onontkoombare ontwikkeling en ze sputteren nog een beetje tegen, maar de nieuwe voorzitter van LTO Salland zal iemand uit de periferie rond deze club moeten gaan worden. Het voorzitterschap van de club vraagt nogal wat van de persoon. Niet dat het veel voorstelt voor iemand met een netwerk en kennis van de materie, maar het is meer dan eens per week even een middagje vergaderen bij de tennisclub. Het gaat ergens over.

Een paar jaar terug stond op dit medium eens een column die ‘Gerlant’ heette en de auteur liet zich even helemaal gaan over de opvallende vertegenwoordigers van de Sallandse landbouw in de media. Een ode aan Gerrit Tutten, de vermaarde oud-voorzitter en vergaderboer uit Heeten. Ben Haarman, zijn opvolger en ondertussen regionaal voorzitter voor LTO in Oost Nederland. Karin van der Toorn, de opvolger van Ben en ondertussen Statenlid in de provincie en de schrijver had mij ook op de korrel. Wat was er gebeurd? LTO Nederland, de alles overkoepelende organisatie, had een nieuwe voorzitter nodig en daar was wel wat over te zeggen. Bovendien was over het landelijke beleid ook nog wel eens wat te melden. Ook ik had mij daar een paar keer flink kritisch over uitgelaten, zo kritisch dat ze het er in Zwolle op het LTO kantoor bij het koffieapparaat over hadden. Dat hoorde ik via via uit betrouwbare bron. Mijn ouders waren altijd goed ingelicht. Hun jongste dochter was net bij LTO begonnen en ze was blij dat ze getrouwd was en haar meisjesnaam kwijt was. Niemand die de link legde want die oudste broer van haar… Dat was trouwens ook mijn advies aan haar toen ze vertelde gesolliciteerd te hebben, door de eerste ronde heen te zijn en op de materie wilde worden bij gepraat. “Vertel niet dat je een zusje van mij bent, want dan heb je afgedaan.” Wij samen hadden het de eerste jaren nooit over haar werk. Nu lachen we er om.

Het gebeurde op een donkere winterse zondagnamiddag. De deurbel ging en vijf studenten stonden aan de deur. Drie van de landbouw hogeschool uit Dronten en twee uit Wageningen. Ze hadden het er samen eens over gehad en er moest iets gebeuren bij LTO. Er moest een ‘coup’ komen en of ik hun kandidaat wilde zijn. Ik heb ze toen gauw uit de droom geholpen, het voorzitterschap is niet wat voor mij. Ik ben meer van het muziek maken. Het tweetje van mij daarover was reden genoeg voor de auteur om dit in zijn landelijke agrarische krant te vermelden

Deze week maakten ze het bekend, na het onverwachte aftreden van Wim Nijland afgelopen winter nam Gino Schrijver een halfjaar waar; het voorzitterschap gaat nu tijdelijk over naar twee van de andere zittende bestuursleden: Sallandseboer 2019 Marcel Strijdveen en als eerste aanspreekpunt Rudie Haarman uit Bathmen. Bij het aantreden van Wim mochten alle leden kandidaten voorstellen. In mijn mailtje stond geen naam; wel dat ze iemand moesten zoeken met heel veel tijd, liefde voor de sector en bij voorkeur iemand die midden in de maatschappij staat en niet alleen oog heeft voor de koeien of varkensstal.

Dit voorjaar heb ik eens wat geopperd. Deze week heb ik Rudie gebeld en een naam genoemd. Hij gaf aan dat het bestuur nog één poging wil doen om een echte boer te vinden en niet iemand van buitenaf. Ik vertelde hem dat ik wat met dit gesprek ging doen. Laat ik dus maar duidelijk wezen. Mijn kandidaat is Lauk Bouhuijzen, een trotse tuinderszoon, werkt al veertig jaar in de journalistiek en dus politiek. Weet hoe de hazen lopen. Schrijft over gangbaar en bio. Moet nog een jaartje drie dagen in de week werken en gaat dan alleen nog maar leuke dingen doen. En toen ik hem er in april naar vroeg, stond hij er na de aanvankelijke geveinsde journalistieke onafhankelijkheid helemaal niet negatief tegenover. Zelfs zijn collega’s bij Agrio vinden het een goed idee.
https://twitter.com/LaukBouhuijzen/status/1126805891989364737?s=20

Cut the crap. De landbouw is in transitie. LTO-Salland heeft een voorzitter nodig met visie. Niet vandaag, niet gisteren, maar al toen ik het eerste mailtje stuurde.

gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.