Gerlant: Hondenstront en bezwaar maken

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is op woensdag 17 juli jl. begonnen met een consultatie over de actualisatie van de excretieforfaits.

Excretieforfaits? Je zou na het lezen van zo’n regel direct afhaken. Niet doen, ik leg het uit: Excretie is het afscheiden van bepaalde gassen. Bijvoorbeeld als je hond een bult op de stoep legt en dat ligt daar dan te dampen. Wat een ander dan ruikt is de excretie van bijvoorbeeld stikstof en ammoniak uit mest. Er is stront aan de knikker en Den Haag speelt een vies spelletje.

Het ministerie heeft voor landbouwhuisdieren forfaitaire normen opgesteld. Aan de hand daarvan bepalen ze hoeveel een boerenbedrijf uitstoot, daar wordt dan o.a. mee bepaald hoeveel dieren een boer mag houden. Voor elk diersoort geldt een bepaalde norm. Maar ook voor dieren in een bepaalde levensfase geldt weer een andere forfaitaire norm. Bijvoorbeeld bij koeien. Als een koe net gekalfd heeft en de meeste melk geeft, gaat de norm ervan uit dat zij meer uitstoot dan in een andere periode. Dat wordt door het rantsoen bepaald. Geeft een koe 12.000 liter melk, doet bij wijze van aan topsport, krijgt ze andere mineralen dan wanneer ze er maar 8.000 geeft. Overigens valt mest, dus voer wat een koe eet en poept niet onder excretie maar onder de term: egestie. Wat wel weer onder excretie valt, is het verlies van bijvoorbeeld stikstof in de bewaarperiode, dus voordat het op het land wordt verwerkt. Het spul wat je dus niet ruikt.

De forfaitaire normen zijn opgesteld door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). Het is een onafhankelijk wetenschappelijke commissie die in 2003 is opgericht door het ministerie, om orde in de mestchaos te scheppen. De mestwet die er op dat moment was, kwam niet overeen met de praktijk. In de commissie zitten zes professoren en twee doctors. De meesten werken aan de universiteit van Wageningen, één in Nijmegen en één in Gent. Zwaargewichten dus. Zij hebben zitten rekenen en zijn tot de conclusie gekomen dat de normen bij moeten worden gesteld. Het voorstel daartoe heeft de minister nu ter inzage gelegd en daar mag elke boer en adviseur nu op reageren.

Het voorstel is ellenlang en allemachtig technisch. Voor een normaal mens niet te bevatten. Ik heb uren zitten lezen, rekenen en tellen. Het gekke is dat deze geleerden nergens precies aangeven hoe ze tot hun wonderlijke aannames zijn gekomen. Je zou van een stel wetenschappers toch verwachten dat ze klip en klaar aan zouden geven hoe ze dingen in elkaar hebben gestoken? Het probleem zit in de term ‘forfaitaire’. De betekenis daarvan in de wetenschap is: alles wat we niet weten vullen we maar in. Aannames dus.
Excretieforfaits betekent niks meer dan; we nemen aan dat een dier zoveel onzichtbare, niet meetbare stoffen uitstoot. Op die aannames gaat het ministerie dan regeltjes maken met aan het eind van elke pagina, per diergroep, duidelijke eisen die men niet hard kan maken.

Ik heb voor een bevriende agrariër in mijn vakantie zitten rekenen voor zijn bedrijf. De bestaande en de nieuwe regels over elkaar gelegd. Het komt er op neer dat hij straks ondanks vergunde dierplaatsen, toch een flink aantal dieren minder kan houden. Waarom er nu dan stront aan de knikker is? Het ministerie legt het vier weken ter inzage (tot 14 augustus nog) in de vakantieperiode terwijl boeren, hun belangenorganisaties, hun adviseurs maar ook hun politieke vertegenwoordigers in de kamer, op vakantie zijn. Dat is geen betrouwbare overheid maar een onbetrouwbare overheid, die op basis van aannames even een paar boeren de nek om gaat draaien. Ik heb daartegen bezwaar gemaakt op: staging2.internetconsultatie.nl//excretieforfaits

Waarom de hondenstront? Toen ik dat mormel van een dorpsgenoot vanmorgen weer op de stoep zag schijten, wist ik hoe ik het volgende op een nette manier kon vertellen. Ik heb de egestie met schone handen in een zakje gedaan en dichtgeknoopt zodat de excretie er in blijft. De volgende keer dat het gebeurt, zorg ik dat het bij jou in huis vrijkomt en kom ik bezwaar maken.
gerlant@regiobode.nl

7 REACTIES

 1. Toch mooi dat er iemand is die deze verschrikkelijke ambtelijke taal kan omzetten naar begrijpelijke taal. En maar blijven beweren dat ze de politiek dichter bij de burgers willen brengen. Hoe dan? In ieder geval níet op deze manier!
  Dan nog iets. Ik vroeg mij af of alleen boerenbedrijven onder deze normen vallen of bijvoorbeeld ook paardenfokkerijen, -maneges, -pensions, dierentuinen, kinderboerderijen enz.? Of stel ik nu een hele gekke vraag?

  • Geen gekke vraag Marjan, Ook voor paardenhouderijen, e.d geld dit. Zolang je niet meer dan, en het exacte aantal moet ik je even verschuldigd blijven, vier of zes paarden hebt geld dit (geneuzel) voor iedereen.

 2. Marjan wat dacht je van de Oostvaarder plassen met zijn reen herten paarden enz. Maar ook de wilde zwijnen en ganzen die met veel subsidie poepen en plassen
  En dan nog de mens zelf

 3. Forfaitaire betekent ook “volgens een vastgestelde norm” doorgaans in de financiële wereld gebruikt maar volgens mij heeft het in deze context ook die betekenis. Dus niet zo maar wat aannemen maar voor iedere groep een vooraf vastgestelde norm.

 4. Heb grote bewondering voor dit stuk, waarin het complexe mestprobleem, dat ons allemaal aan gaat en waar binnen de veroorzakende sector nauwelijks open staat voor welke oplossing dan ook, wordt teruggebracht tot de hapklare grootte van een hondendrol. Zo komen we er wel, Gerlant.

 5. Heb bewondering voor dit stuk, waarin het mestprobleem, wat ons allemaal aan gaat en waarin de veroorzakende sector niet open staat voor welke oplossing dan ook, teruggebracht wordt tot de hapklare proportie van een hondendrol. Recht is krom. En krom is recht. Zo komen we er wel, Gerlant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.