Gerlant: Briefje van een boer

Vandaag geen lang verhaal of een preek over klimaatverandering. En nee, ook geen gemopper omdat iemand weer eens wat verkeerds over boeren heeft gezegd en ik daar pissig over ben. Vandaag deel ik een filmpje van de Amerikaanse land- en tuinbouworganisatie over klimaatverandering en de oplossing. Het gaat in op de uitdaging waar boeren mee te maken krijgen.

Als ik over boeren schrijf, belt mijn oude wijze vader mij nog wel eens op. “Jongen, ik verbaas me elke keer weer over jou”, of “dat heb je goed gezegd.” Om te voorkomen dat hij nu belt en zegt: ‘Jongen, je weet toch dat ik geen Engels kan’, heb ik een vrije vertaling gemaakt die onder de docu staat.

In de hoofdrol speelt Jay Hill. Hij is op sociale media (Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram te volgen als @hilljay45. De Texaanse boer schrijft een brief aan zijn 2-jarige dochter. Dus eerste de film kijken pa… Dan pas lezen en dan kijk je het filmpje nog een keer. Dan pas mag je bellen! (grapje…)

Gerlant@regiobode.nl  

https://staging2.youtube.com/watch?v=LN21LAaaOks

“Om eerlijk te zijn weet ik niet waar ik moet beginnen. Ik was zes toen ik wist wat ik later wilde worden. Je bent nog maar 2 jaar nu, maar soms zou ik durven zweren dat ik het al in je ogen kan zien. Het was je grootvader die het mij gaf. Hij maakte me baas van mijn eigen land toe ik zestien was. Man, wat had ik veel ideeën. Ik was behoorlijk zelfverzekerd over wat ik aan het doen was. De innovaties maakten het meer en meer duurzaam. Het voelde alsof ik op een missie was. En als ik heel eerlijk ben? Ik kan er nog niet met m’n hoofd bij waarom het niet werkte. Maar nu zijn we hier, op een punt waar doorgaan geen zin meer lijkt te hebben.

Je moeder en ik gaan de boerderij verkopen. Elk stukje land dat we hebben. We hebben met de bank en de makelaar gepraat. Morgen gaat het in de verkoop. En wij? Wij gaan verhuizen naar de stad omdat het leven daar makkelijker zal zijn. Ik wil dat je begrijpt waarom. Het is niet om de droogtes die elk jaar erger worden. Met hard werken kunnen we dat wel voorblijven. Het zijn de kosten die elk jaar stijgen en de opbrengsten die elk jaar minder worden. Dat gaat door tot op een geven moment één slecht seizoen jou en iedereen waar je om geeft omver haalt. Dat is niet wat je wil meemaken.

Ik maak me zorgen om hoeveel we geïnvesteerd hebben hier. Maar aan de andere kant, ik kan het niet helpen. Denk ik aan wat die investering ons gebracht heeft. Vroeger was hier alleen maar woestijn en nu zit er zoveel potentie in de grond. Maar het lijkt of dat het niemand wat kan schelen en daarom stoppen wij ermee. Ik wil jou geen droom geven om later uit te vinden dat het geen inkomen is. Dat mensen dat niet begrijpen of erger: dat het ze niet kan schelen. Ze geven je overal de schuld van. En jij? Jij begint je trots te verliezen en dat is geen leven. “De boerderij is alles voor mij en ik wil dat je dat weet maar mijn familie betekent meer voor me. Dus alles wat ik doe, doe ik voor jou.”

(autoradio)

“Het debat over klimaatverandering. Zitten er boeren aan tafel? En zijn wij een stuk van het probleem of van de oplossing? Ik denk dat wij de oplossing voor de klimaat verandering hebben. Wij hebben het er nooit over maar wij boeren kunnen koolstof afbreken voor de fossiele brandstoffensector. Wij kunnen koolstoffen recyclen. Wij produceren biogene koolstof, dat is echt heel, heel wat anders dan koolstof op basis van fossiele brandstoffen.

(tv)

De potentiële oplossing voor veel van onze problemen ligt hier direct onder ons in de bodem. We boeren al eeuwen maar we beginnen nu pas te leren dat de bodem niet alleen water en nutriënten vasthoudt maar ook koolstof kan isoleren en ons klimaat kan verbeteren. Ik verbaas me elke dag over onze vooruitgang. Wij monitoren onze grond met GPS en we weten exact op welke plek we wat moeten doen om onze gewassen beter te laten groeien en hoe we koolstoffen kunnen vastleggen. Wij zijn nu aan de beurt maar we hebben nog maar dertig oogsten te gaan om het goed te krijgen. Dat is nu belangrijker dan ooit te voren. Ik zie een mooie toekomst voor ons. Het is een heel uitdagende tijd om  boer te zijn omdat wij een van de eerste industrieën zijn die een negatieve koolstof-voetprint heeft.”

Tweede persoon tegen Jay: “Het is iets bijzonders is het niet? Het zijn superhelden.”

(Tegen zijn vrouw): “Laten we naar huis gaan.” Je ziet hem het te koop-bord verwijderen.

De komende dertig jaar zijn de meest belangrijke in de geschiedenis van de agrarische sector. Wij gaan de klimaatverandering overwinnen en het voedselsysteem van de toekomst uitvinden. Als boeren die oplossing bieden, betekent dat alles voor ons. Dus we geven niet op.

Jay is nu bezig om zijn boerderij koolstof-negatief te maken en hij is niet de enige. Maar we kunnen het niet alleen, doe met ons mee met de missie van ons leven. Boeren hebben de oplossing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.