Exposities Jeroen Krabbé in de Fundatie en in Het Nijenhuis

.

REGIO – Vanaf 14 september toont Museum de Fundatie in Zwolle de nieuwe expositie Gedroomde paradijzen van Jeroen Krabbé. Inspiratiebron voor deze schilderijen vormen Krabbé’s reizen naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Hij bezocht de tropische eilanden in de voetsporen van Paul Gauguin voor de tv-serie Krabbé zoekt Gauguin. Daarnaast worden drie series van Krabbé die eerder te zien waren in de Fundatie ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag (5 december a.s.) geëxposeerd in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe: De ondergang van Abraham Reiss (2010), Dum Vivimus Vivamus (2013) en Het late licht (2017).

In 1891 emigreerde Paul Gauguin naar Tahiti. Hij verliet Parijs op zoek naar bronnen voor nieuwe wegen in de kunst, ver weg, in tropische paradijzen. Hij keerde de beschaving van het geïndustrialiseerde Europa de rug toe, om de essentie van de mens te vinden in een wereld waarin de breuk met de natuur nog niet voltrokken was. En daar maakte hij zijn schilderijen, die de kunst blijvend hebben beïnvloed. Gedroomde paradijzen, want ze waren als een nieuwe weg uit de geïndustrialiseerde wereld.

Jeroen Krabbé reisde in 2018 voor AvroTros ‘Krabbé zoekt Gauguin’ naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Eerder maakte hij documentaires over Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Krabbé liet zich door zijn onderwerp inspireren en maakte twaalf schilderijen die vanaf 14 september in Museum de Fundatie getoond worden. Zinderende landschappen en zeegezichten; schilderijen waarin schoonheid en gevaar dicht naast elkaar lijken te liggen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek bij Uitgeverij Waanders & de Kunst met daarin een gesprek tussen Jeroen Krabbé en Ralph Keuning en een bijdrage van regisseur Richard den Dulk. De exposities in Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis zijn geopend tot en met 5 januari (dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur).

Voor meer informatie zie staging2.museumdefundatie.nl, mail naar: info@museumdefundatie.nl of bel 0572-388188.

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.