De Haenehof in nieuwe handen

‘Sociale horecaman’ René Hegeman doet brasserie over aan Roy Bolink

RAALTE – Per 1 oktober neemt Roy Bolink Brasserie de Haenehof in Raalte over van René Hegeman. Roy is van plan om in de geest van zijn voorganger verder te gaan.

Wel krijgt de zaak een kleine metamorfose: andere muurbekleding, nieuwe verlichting en een nieuw kleurtje voor de vloer en de muren. Ook de kaart wordt deels vernieuwd. “Het ‘meisje’ is nu twintig en krijgt nieuwe lippenstift en nieuwe kleren, maar het karakter blijft hetzelfde”, stelt René.

Twintig jaar zwaaide René (57) er met de scepter. In 1999 nam hij de zaak, die toen nog de Teutebel heette, over na een tip van Henk Korbeld. René wist zijn brasserie daarna uit te bouwen tot een gevestigde naam in de Raalter horecawereld. Al na twee jaar kon hij De Haenehof samen met zijn toenmalige compagnon Jos Kamphuis uitbreiden met een extra ruimte (waarin eerder een kledingwinkel was gevestigd).

Maar nu vindt hij het welletjes. “Ik heb altijd gezegd dat ik veertig jaar in de horeca en twintig jaar in De Haenehof vol wilde maken. Dat is allebei al gebeurd. Ik heb nog heel veel wensen en plannen die ik wil verwezenlijken. Dan moet ik dat nu ook doen. Zo ben ik bezig met de oprichting van een werkgroep die leerlingen uit het bijzonder onderwijs gaat voorbereiden op een reguliere baan.”

Hoe dat idee is ontstaan? “Ik heb wel eens een proefexamen afgenomen op de Zonnehof, daarnaast heb ik meegedaan aan de Droomdag. De contacten zijn er dus. De energie en dankbaarheid die je daarvan krijgt is heel groot. Daar wil ik verder mee. In vind het ook geweldig dat ik voor mijn vertrek eerst nog mijn dochter kon helpen toen ze begon met Lemonade. Dat ik haar kon daarmee kon ondersteunen was eigenlijk een grote droom.”

Feyenoord
Niet voor niets omschrijft René zich als een sociale horecaman en niet als horecazakenman. Gevraagd naar zijn hoogtepunten in twintig jaar De Haenehof begint hij over de band die hij opbouwde met zijn medewerkers. “Natuurlijk vind ik het fijn als we complimenten krijgen voor onze gerechten. Dat mensen het lekker vinden horen we gelukkig heel vaak en ook graag. Daarnaast vind ik het ook geweldig dat we hier een heel diverse publiek hebben opgebouwd. Ook gewoon mensen die dit zien als een tweede huis en elke week op vaste tijdstippen langs komen voor een praatje. Ondanks dat De Haenehof geen café is. Maar zien hoe mijn teamleden hier groeien, vind ik het mooist. Jongeren die nu goede banen hebben, vader of moeder zijn geworden. De lol die we samen hebben. Samen eten na Stöppelhaene. Gewoon met de pannen op tafel, lekker buiten. Ik heb mezelf altijd meer gezien als een coach dan als een ondernemer.”

Maar dan wel als een af en toe ook harde coach, benadrukt hij. “Ik ben een Feyenoord-man: niet lullen, maar poetsen. Ik heb altijd geprobeerd om mijn passie over te brengen. Maar ik heb hier ook wel eens medewerkers hard aangepakt. Dat zullen velen kunnen beamen.” Hij begint te grinniken. “Het is bij mij Jantje lacht, Jantje huilt. Ik wil dat mijn medewerkers trots zijn dat ze hier werken. Aan jongeren die er weinig bij voelen, die werken omdat het moet, heb ik niks.”

Droom
Ook zijn opvolger Roy was één van die jongeren waarmee hij een hechte band opbouwde. Rond zijn zestiende (zo’n negentien jaar geleden), begon hij bij De Haenehof. Daarna werkte hij er zo’n zeven jaar. Ook Roy ziet zichzelf als een sociale horecaman.

“We lijken qua karakter heel veel op elkaar”, stelt René dan ook. “Ik heb de middelbare hotelschool in Apeldoorn gevolgd en daarnaast een koksopleiding gedaan”, vertelt Roy. “Ik heb na mijn tijd bij René bij verschillende horecazaken in de regio gewerkt. Zelfs ook nog een jaartje op Aruba. Maar De Haenehof overnemen was toch wel een soort droom. Een heel mooi bedrijf dat qua insteek heel dicht bij me ligt. De stijl van de kaart spreekt me ook heel erg aan. En ik ben natuurlijk een echte Raaltenaar, zelfs opgegroeid hier aan de Marktstraat. Als kleuter liep ik hier al vele uren door de straat te struinen. Dat mijn ouders dan telefoon kregen van de ondernemers dat hun zoon hier weer rondliep. Dat ik nu juist als zelfstandig ondernemer hier kan beginnen, vind ik héél mooi!”

Frisse wind
Roy is wel van plan om de zaak begin oktober wat op te frissen. “Dat moet in enkele dagen tijd gebeuren. Ik ben nu bezig met de plannen daarvoor. De tafels en de stoelen en de bar blijven, maar er komen wel wat aanpassingen. Het oude en vertrouwde blijft, maar er gaat wel een frisse wind doorheen. Ook zullen we de kaart iets aanpassen. Maar we gaan in de bekende sfeer verder. Met een internationale kaart, kleine gerechten en een bourgondisch Sallands sfeertje.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.