Cobi Brinkhuis was voorvechtster van Sallandse folklore

RAALTE – Cobi Brinkhuis is op vrijdag 2 augustus op 83-jarige leeftijd overleden. Brinkhuis, onderscheiden met de Eremedaille in de orde van Oranje Nassau, was vele jaren, vaak samen met haar in 2012 overleden echtgenote Peter, actief en betrokken bij onder meer de Sallandse Bottermarkt, Stöppelhaene, de Vereniging Sallandse Folklore, de speeltuinvereniging en de zomervakantieweken. Door de Historische Vereniging Raalte e.o. werd ze benoemd tot erelid na jarenlang bestuursfuncties te hebben bekleed.

Geboren en getogen op een boerderij in Schoonheten had het oude en traditionele boerenleven in Salland altijd haar bijzondere belangstelling. Eigenlijk had ze de boerderij van haar ouders het liefst willen overnemen, maar die ging naar haar broer. Cobi trouwde in 1960 met Peter Brinkhuis en ging wonen in de buurschap Stobbenbroek, waar het echtpaar vijf kinderen kreeg. Haar passie voor het boerenleven kon Cobi kwijt in haar kleine veestapel en akkerbouwwerk. “In mijn jeugd heb ik altijd op de boerderij gewerkt en in mijn vrije tijd aan handwerken gedaan. In 1962 werd ik lid van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. Hier werd ik actief als voorwerkster en leerde allerlei technieken die ik ging toepassen”, vertelde ze in een interview voor het regionale geschiedenisproject ‘Vooruitboeren; Overijssel 1950-2000’. Daarin ging ze, samen met veel andere Overijsselse boeren en boerinnen, uitgebreid in op de vele veranderingen bij het boerenleven in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Exposities

Vele jaren hield Cobi Brinkhuis zich ook bezig met wolspinnen, kantklossen, merklappen maken, kralen tassen breien en verven met natuurproducten. Verder gaf ze een groot aantal cursussen op het gebied van handwerken. Ze exposeerde haar werk in plaatsen als Rijswijk, Veenwouden, Amsterdam, Frankrijk en Luxemburg, maar ook in Boerderij Strunk in Raalte. “Voor mijn quilts laat ik me inspireren door de kleuren en vormen in de natuur. En ik probeer met een knipoog naar vroeger vernieuwend te werken”, zo vertelde ze destijds.
Enkele dagen voor haar overlijden nam ze via Facebook al afscheid van de velen die haar hebben gekend: “Vanuit het ziekenhuis ben ik nu in het hospice de Cirkel in Raalte. Hier krijg ik de warme zorg wat mij zeer goed doet. Ik geniet van alles wat nog op mijn pad komt en van alle aandacht van familie en vrienden.”

De afscheidsdienst is donderdag 8 augustus om 11.00 uur in de Plaskerk in Raalte. Voorafgaand is er gelegenheid tot condoleren en afscheid nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.