Carolien: Rondom het sterfbed

Dit weekend zijn weer vele zielen overgegaan, overleden. Rondom het sterfbed gebeuren vaak wonderlijke zaken. Vaker heb ik gemerkt dat stervenden en hun omgeving worden voorbereid op hun overlijden. Dat gebeurt op vele manieren. Een aanvoelende vriendin had bij het overlijden van haar vader de voorbereidende signalen nog serieuzer willen nemen om nog bewuster afscheid van haar vader in deze hoedanigheid te nemen. Soms zijn de signalen erg subtiel en willen we met ons koppie niet dat het gaat gebeuren. Een jongeman had zijn moeder verteld dat hij begraven wilde worden een week voor zijn onverwachte overlijden door een brommerongeluk.

Een andere mevrouw heeft de signalen aangevoeld en opgepakt en is aanwezig bij het stervensproces van haar vader. Ze schrijft me haar ervaring. “En hij was stervende. Zijn lichaam was op, hij was klaar met het leven. Dat was hij al een tijdje, maar nu waren alle lagen in hem, dus alles in hem, dat ook. Ineens is daar een -ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven- krachtig licht rond zijn lichaam. Mijn zus en ik kijken elkaar aan, de mannen zien niks. Ik weet niet hoeveel tijd verstrijkt, de tijd is anders. Alles lijkt een eeuwigheid. Dan zie ik mijn vaders lichaam iets bewegen, alsof hij iets opstijgt (de vader treedt uit zijn lichaam en verlaat dat nu ook voorgoed). En bijna meteen is het weer weg. Zijn lichaam legt zich weer neer. Er komt een mooie serene rust over zijn lichaam. Het is een einde aan zijn pijn. Hij is eruit. Laat je omhulsel maar achter, lieve papa, daar zullen wij liefdevol voor zorgen. Ga maar, ga maar. Ik zie het met lede ogen aan. Diepe bewondering en verwondering komen over me heen. Het is goed zo. Het is goed zo. Dag mijn lieve papa. Mijn zus vraagt toch nog een bevestiging: ‘Hij is eruit he?’ Ik knik, wat fijn dat we het er zo samen over kunnen hebben. De diepe heilige stilte ervaar ikzelf nu ook nog als ik aan papa denk.”

Spirituele stervensbegeleiding is het waarnemen van de overgang van de ziel naar een andere dimensie. Ook het begeleiden van stervenden op weg naar het nieuwe thuis hoort daarbij. Deze stervenden vinden het overgaan dan moeilijk. Een mevrouw vroeg hulp en was erg bang de weg kwijt te raken. Dan gaan we samen verschillende dimensies door. Soms gaat de stervende onverwachts weer terug naar het fysieke lichaam en mag ik noemen wat er nodig is om toch te overlijden. Soms wordt er na het overlijden door een levende of overledene een beroep gedaan om iemand te helpen de weg te vinden. Voor de spiritueel begeleider wordt er altijd een grens ervaren tot waar de begeleider mag gaan en de overgegane ziel verder kan.
Kijk op staging2.carolienjonkman.nl en reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.