Carolien: De overgang

De overgang is de periode bij een vrouw dat het hormoon oestrogeen steeds minder geproduceerd wordt, waardoor eicellen niet meer rijpen. Daardoor kan de vrouw geen kinderen meer krijgen en houdt haar menstruatie op. Iedere vrouw krijgt te maken met overgangsverschijnselen, maar iedereen beleeft het anders.

De een ervaart veel, terwijl de ander er nauwelijks iets van merkt. Sommige vrouwen hebben lichamelijk last en anderen juist geestelijk. Vaak mag ik aanvoelen wat er nodig is voor een vrouw op dit speciale moment. Via mijn contactformulier kreeg ik laatst een noodkreet te lezen.

“Ik ben het zat. Ik slaap slecht. Ben vaak moe. De ene warmteflush na de andere golft door mijn lichaam. Dekbed eraf, klam zijn en het dekbed er weer op, want ik voel me weer kil. Ben ik een presentatie aan het geven, word ik eerst rood, sta ik langzaam in de brand en paf, zweet ik me de pleuris. Veel douchen, wassen en extra deo houden me op de been.

Douchen moet voorzichtig. Het doucheputje maak ik normaal een keer per kwartaal schoon, maar dat moet ik nu elke maand doen. Zoveel haren verlies ik. Mijn stemming wisselt erg. Mijn lief die, goed bedoeld, opmerkingen maakt als ’het is ook wel warm en benauwd weer’, kan ik wel een oplawaai geven. Deze warmte voelt echt anders. En als hij grapt ‘mmm wel sexy als je T-shirt zo aan je huid plakt’ word ik ook boos. Wat ik namelijk op mijn hele lichaam aan vocht teveel heb, heb ik te weinig in mijn doos. En de omgeving reageert lacherig, lijkt het niet echt te begrijpen. ‘Het gaat vanzelf wel over’, zeggen ze dan; argh! Ik vind het heftig, een grote verandering, deze overgang.”

Nou stoppen de hormoonwisselingen van de menstruatiecyclus in het normale levensproces niet meteen. Er wordt jaren naar toe gewerkt. Wij vrouwen (en natuurlijk onze omgeving) mogen er jarenlang van genieten… En ja, de afgelopen jaren merkte ik ook al verschillende fases van mijn overgang op. Mijn stofwisseling vertraagde en mijn lichaam ging meer vet vasthouden. En ja, de zwaartekracht begon wel tien keer meer vat op me te krijgen en hoewel ik altijd lenig was, leek alle rek uit de elastieken.

Omgaan met veroudering en verval is niet gemakkelijk. Door veranderingen in leefstijl hoop ik gewicht, botten, spierkracht en spiermassa zolang en veel mogelijk te kunnen behouden. Wanneer de vlag voor de laatste menstruatiedag werkelijk uit gehangen wordt, is nog onduidelijk. Van andere vrouwen weet ik dat het lichaam, soms na meer dan een jaar na de laatste menstruatiedag, ook nog verrassingen kan hebben. Accepteren en leren omgaan met deze overgang en ja … ervan genieten.

Kijk op staging2.carolienjonkman.nl en reageer gerust.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.