Zondagse Gedachte: Vakantietijd

Heerlijk dat de vakantietijd weer is aangebroken. Even geen vergaderingen en allerlei andere dingen die zo hoognodig móeten. Er wacht een periode van relatieve rust, waarin móeten plaats mag maken voor mogen.

Want het leven van alledag kan door alles wat wij “móeten” doen en “móeten” laten behoorlijk zwaar en belastend zijn. Want oh,oh,oh wat móeten we toch veel van onszelf. We móeten presteren; we móeten voldoen aan de verwachtingen van anderen; we móeten werken onder tijdsdruk want dat en dat móet ook nog; en wat we doen, móet ook vooral perfect zijn.

En als daar dan ook nog zorgen bijkomen – zorgen om de toekomst van je kinderen, zorgen om je eigen gezondheid of de gezondheid van dierbaren, zorgen om je werk, zorgen om de financiën, zorgen om al die dingen die maar in je hoofd blijven malen – dan kun je heel hard toe zijn aan wat rust en verlichting.
Is daar vakantie niet voor bedoeld? Dat je loskomt van de stress van al dat móeten en al die zorgen. Dat je thuis of elders tijd neemt maar vooral tijd hebt om het ont-móeten weer te ervaren.

Ik hoop in ieder geval dat het u – of u in de vakantietijd nu weggaat of thuis blijft of thuis moet blijven – gegund is om even wat rustiger aan te kunnen doen, om tijd te hebben voor uzelf en voor diegenen die u na staan, om tijd te hebben voor de ontmoeting met anderen, om tijd te hebben voor wat u graag doet. Hopelijk geeft de komende vakantieperiode u weer wat nieuwe inspiratie, nieuwe geestkracht, nieuwe vitaliteit.

Tegelijkertijd wil ik mijn ogen niet sluiten voor mensen voor wie ook deze vakantieperiode belastend blijft omdat ze – of ze nu willen of niet – een zware last moeten blijven dragen. Mensen die geconfronteerd zijn/worden met ziekte naar lichaam of geest; mensen die geconfronteerd zijn/worden met de dood van een dierbare. Ik hoop dat het hen niet zal ontbreken aan mensen om hen heen die de zware last willen helpen meedragen en zodoende voor enige verlichting kunnen zorgen.

Rust en verlichting hebben wij allemaal nodig en het is u allemaal van harte gegund. Maar als straks de vakantieperiode weer voorbij is en we hebben genoten van heerlijke weken in Italië of op de Veluwe of gewoon thuis in de achtertuin of op het balkon, gaan we dan gewoon weer verder met alles wat we móeten doen en móeten laten? Om dan na een tijd van zwoegen en zorgen opnieuw die ballast weer van ons af te kunnen gooien in een nieuwe vakantieperiode? Misschien denkt u nu: “dat zien we dan wel weer; nu eerst even genieten van de vakantie”. En gelijk heeft u. Ik wens u veel plezier, veel rust en ontspanning.

Harry Bloo, pastor H. Kruis- en H. Lebuinusparochie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.