Bewoners buitengebied Boskamp/Middel organiseren zich tegen mogelijke komst grote windmolens

‘Waar zijn we in godsnaam mee bezig?’

MIDDEL – “Laatst kreeg ik een prachtige brief van de gemeente. Wat verderop kwam een verzamelcontainer te staan. Mooi briefpapier, het zag er heel goed uit. Maar dan denk ik: had de gemeente vooraf nou ook niet zo’n brief kunnen sturen aan de bewoners van alle gebieden die in beeld zijn voor windmolens? Dat heeft toch wel even wat meer impact. De proportionaliteit is een beetje zoek.”

Bert van Herp uit Middel neemt geen blad voor de mond. Samen met circa veertig anderen, onder wie Rob Boerkamp, vormt hij het kader van de actiegroep Buitengebied Boskamp/Middel die zich fel keert tegen de mogelijke komst van grote windmolens in Middel/Boskamp (ashoogte 180 meter; tiphoogte 240 meter). “Windmolens in dit gebied moeten de laatste optie zijn als het gaat om duurzame energie.”

Hun kritiek? Allereerst de, volgens hen, gebrekkige communicatie van de gemeente. “Vlak voor de laatste participatiebijeenkomst in Den Nul, het waren trouwens helemaal geen participatiebijeenkomsten, maar infobijeenkomsten, hoorden we via via over de plannen voor dit gebied. Niemand hier was op de hoogte. Ja, dat hadden we wel kunnen zijn, dat klopt, maar lees jij elke week de gemeenteberichten? Toen werden er plots heel veel mensen wakker. Wethouder Blind toonde zich nogal verrast dat er te elfder ure nog negatieve geluiden waren, late aanhakers noemde hij ons. Voor hetzelfde geld hadden we het compleet gemist. We hebben wethouder Blind meerdere keren benaderd voor een gesprek, maar hij komt niet. Vijf jaar geleden had de gemeente nog in een beleidsvisie staan dat er in het buitengebied absoluut geen plaats is voor grootschalige windmolens. En moet je kijken waar we nu staan? ‘Het kan verkeren’, zei Bredero.”

Een appgroep voor de bewoners van het betrokken gebied in Middel/Boskamp (Steunenbergerweg, Dingshofweg, Kleistraat, Ketelgatstraat, Eikelhofweg, Boxbergerweg, Schuilenbergerweg en Rozenvoorderdijk) was, toen de volledige impact van de ontwikkelingen was ingedaald, snel gemaakt. De bewoners van de veertig adressen zijn van plan om uiterlijk woensdag een zienswijze in te dienen. “En we gaan desnoods door tot de hoogste rechter”, klinkt het alvast.

‘Verouderd’
Maar de kritiek van de actiegroep richt zich niet alleen op de communicatie. De actiegroep wil ook dat de gemeente de vorderingen aangaande duurzame energieopwekking in Olst-Wijhe opnieuw becijfert.

“Want waar staan we? De gemeente houdt het vaag. Die heeft zich tot doel gesteld om volgend jaar 20 procent van het energieverbruik duurzaam op te wekken. Volgens de gemeente zaten we in 2016 op 7 procent en in 2017 op 9 procent. Dat is in strijd met alle landelijke cijfers die vanaf 2016 een grote stijging laten zien. Hoeveel zonnepanelen zijn er inmiddels wel niet bijgekomen? En kijk naar de mestvergister van de familie van Rob. Daarmee levert hij 350.000 kubieke meter groen gas per jaar. Dat is de hoeveelheid energie die gelijk is aan één windmolen van ongeveer 160 meter. De gemeente baseert zich volgens ons op verouderde cijfers.”

Maasvlakte
En enorme windmolens in hun gebied passen er ook simpelweg niet, zo stellen de mannen. “Ze willen er eentje van 240 meter neerzetten op de zee bij de Maasvlakte. De dichtstbijzijnde bewoner zit dan op 7 km afstand. Daar zeggen ze dat ze die dingen niet op land willen hebben. Hier denken ze erover om drie van zulke bakbeesten te plaatsen binnen 500 meter van bewoond gebied. En dat geldt niet alleen voor ons. Als we de overheid haar gang laten gaan, staan die dingen straks in heel Nederland. In landschappen waar ze echt niet passen. Zet ze dan neer op een plek waar ze wel rendement halen. Want dat doen ze vaak niet eens. Die joekels in Deventer, die zijn trouwens maar half zo groot, daarmee is ook nog nooit het rendement behaald wat was begroot. Je zit in bewoond gebied bovendien ook nog eens met de regelgeving omtrent de slagschaduw. Die mag maar een paar uur per jaar over je gevel komen. Is die limiet bereikt, kunnen de wieken niet meer in die richting gestuurd worden. Zo staan die dingen bij wijze van spreken de helft van de tijd stil.”

Windmolens passen volgens Van Herp beter in de Noordzee. “Daar is veel meer wind. Dat zegt het adviescollege voor het kabinet: Panorama NL overigens ook: ‘Verneuk niet je landschap, zet die dingen in de zee’. In de Noordzee hebben ze plannen voor een eiland met duizend windmolens. Dan denken wij: koop dan als gemeente een paar certificaten dat ze namens jou draaien en je bent klaar.”

Van Herp gaat verder. “Het zijn ondingen. Het draait allemaal om subsidie. Het maakt niet uit wat voor rendement zo’n ding heeft, hoe minder wind, hoe meer subsidie. Dat is een perverse prikkel. Het is een ‘geld rondpomp’-industrie. En ondertussen verklooien we het hele landschap in Nederland. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?”

Garanties
En dan is er nog het geluid dat windmolens maken en wijzen Van Herp en Boerkamp op onderzoeken die uitwijzen dat omwonenden last krijgen van slaapproblemen, hoofdpijn en andere klachten. En dan natuurlijk nog het not in my backyard-principe; daar zijn ze eerlijk over. “Maar wie zit er wel te wachten op een windmolen van 240 meter op zo’n kleine 500 meter van je huis, tuin en slaapkamer? Niemand toch?” Maar zo belandt Van Herp dus ook bij nog een groot kritiekpunt. Hoe worden de bewoners gecompenseerd?

“Want de gemeente stelt nauwelijks eisen. In andere gemeenten moeten de bouwers bijvoorbeeld bepaalde garanties doen aan de bewoners. De visie van de gemeente bevat niks van dat alles. Als ik projectontwikkelaar was, dan wist ik het wel: op naar Olst-Wijhe! Het geld moet deels terugvloeien naar de gemeenschap. De gemeente heeft bij wijze van spreken al mooie plannen voor de zorg, de buurtbus en de verwijdering van asbest. Maar wij dan? Onze huizen worden minder waard, het woongenot wordt minder. Het is vooral niet zo dat we nou tegen duurzame energieopwekking zijn. Zonnevelden vinden we geen probleem. Of zet er nog een paar mestvergisters neer. We zijn ook zeker geen klimaatontkenners, dat verwijt maken ze je tegenwoordig snel als je je verzet tegen windmolens. Windmolens in dit gebied moeten de allerlaatste optie zijn.”

3 REACTIES

    • Ik hoop dat wij de gemeente Olst-Wijhe nog wakker kunnen schudden, voordat het een nachtmerrie voor iedereen gaat worden!

      • Ik hoop juist dat jij nog wakker geschud kunt worden uit je NIMBY droom. En met jouw het clubje buurtgenoten dat je om je heen verzameld hebt. Maar weet dat niet alle buren jou steunen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.