Vragenronde TIP Salland over eikenprocessierups, weeralarmen en FvD

RAALTE – De nieuwe vragenronde van TIP Salland komt donderdag online. De deelnemers kunnen zich uitspreken over drie onderwerpen (waarover ze verschillende vragen krijgen). Ditmaal gaan de vragen over de bestrijding van de eikenprocessierups, de zin en onzin van weeralarmen en het Forum voor Democratie.

Het beestje is op dit moment niet weg te slaan uit het nieuws: de eikenprocessierups. De opmars van de rups lijkt niet te stoppen. De brandharen van de rups vormen een gevaar voor de gezondheid. De stoffen die van de haren af komen, kunnen huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. Heeft u last van de rups en moet de bestrijding meer prioriteit krijgen? Daarover handelt de eerste vragenronde.

Code groen: geen bijzonderheden; Code geel: wees alert; Code oranje: wees voorbereid en Code rood (weeralarm): onderneem actie. Het KNMI geeft regelmatig een weer waarschuwing af. Maar sommige mensen zijn dat een beetje zat. Het weer laat zich niet altijd voorspellen; soms blijkt een code rood in de praktijk uiteindelijk niks anders dan een code geel. En andersom ook. Soms valt het mee, soms valt het tegen. In de media zijn wel eens geluiden te horen om al die weerwaarschuwingen daarom maar af te schaffen. Het weerbericht is genoeg. Of is dat te rigoureus en kunnen we als compromis ook gewoon met code rood af, als waarschuwing voor extreem weer (en de andere codes wegstrepen). Daarover handelt de tweede vragenronde.

Gemiste kans
Forum voor Democratie was dé grote nieuwkomer bij de provinciale verkiezingen. Toch maakt de partij in Overijssel geen deel uit van het college van Gedeputeerde Staten. In onze provincie waren er aanvankelijk onderhandelingen aan de gang die moesten leiden tot een college van CDA, Forum voor Democratie, VVD, ChristenUnie en de PvdA. Maar toen stapte de PvdA er onverwachts uit. Nu is er een nieuw college dat bestaat uit CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en de SGP. Op dit moment levert FvD alleen in Limburg een gedeputeerde. Is dat een gemiste kans wat de provincie Overijssel betreft of juist niet?

Aanmelding
TIP Salland is een onafhankelijk burgerpanel dat de meningen van inwoners uit Raalte en Olst-Wijhe raadpleegt over lokale onderwerpen. Op dit moment zijn 207 inwoners van Salland aangehaakt. TIP Salland is een initiatief van het Weekblad voor Salland en onderzoeksbureau Toponderzoek. Iedereen die in de gemeente Raalte of de gemeente Olst-Wijhe woont, kan meedenken over onderwerpen die leven in de lokale samenleving. Deelname is gratis, kost weinig tijdig tijd en is volledig anoniem. Het invullen van een enquête duurt slechts enkele minuten. Wilt u ook mee praten en mee denken over lokale onderwerpen? Meld u dan hier aan. Toponderzoek hanteert bij al haar onderzoeken de gedragscode van Onderzoek en Statistiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.