‘Tevredenheid over Raalter centrum verrassend hoog’

Onderzoek van bureau Strabo levert een gemiddeld rapportcijfer van 7,6 op

RAALTE – De bezoekers van het Raalter centrum zijn eigenlijk best tevreden over de kwaliteit van het gebodene. Dat blijkt uit een onderzoek dat het gerenommeerde bureau Strabo eerder dit jaar uitvoerde in opdracht van de gemeente. De waardering op de belangrijkste criteria varieert tussen de 7,2 en 7,9.

“Dat verraste mij ook”, stelt wethouder Dennis Melenhorst. Dat neemt niet weg dat de gemeente flink aan de slag wil met het subsidiepotje vanuit het Stadsarrangement van de Provincie Overijssel.

Voor het winkelaanbod krijgt Raalte een 7,3; voor de kwaliteit van de winkels een 7,5; voor het horeca-aanbod een 7,4; voor de kwaliteit van de horeca een 7,6; voor de bereikbaarheid een 7,9; voor de parkeercapaciteit een 7,5; voor de sfeer een 7, 2; voor de netheid een 7,3 en voor de klantvriendelijkheid een 7,8; waarmee er een gemiddelde score van 7,6 uit de bus komt. Strabo sprak in april 251 bezoekers van het centrum. In totaal werden er 302 geslaagde enquêtes afgenomen. Niet alleen bij mensen uit Raalte en omgeving, maar ook uit Heino/Lemelerveld en Olst-Wijhe.

Supermarkten blijken, niet geheel verrassend, de grootste trekkers te zijn. Het centrum mist volgens Strabo bijzondere winkels, “die ervoor zorgen dat men er een paar kilometer voor wil omrijden, maar dit soort winkels vestigen zich niet in Raalte vanwege de omvang en samenstelling van het verzorgingsgebied”. De respondenten missen (vers)speciaalzaken, mode, een winkel met cadeauartikelen, een speelgoedzaak en ketens als McDonalds, Xenos, H&M, Primark en Lidl.

Het leegstandspercentage voor het centrum was op 1 januari dit jaar 10,34 procent; een jaar eerder 11,8 procent. Dat is nog steeds minder dan het provinciaal gemiddelde. Toch is de leegstand velen een doorn in het oog.

Imago
De deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat het centrum sterker in de markt zou staan als het wat compacter zou zijn. Dat is volgens Strabo zeker op de iets langere termijn een effectief middel bij de aanpak van de leegstand. Daarnaast zien de respondenten ook graag wat meer groen. Bovendien voldoet ook de bestrating van het Marktplein niet aan iedereens wens. Enkele respondenten uit het omliggende gebied gaven te kennen ‘niks met Raalte te hebben’. Qua imago liggen er dus nog mogelijkheden.

Wethouder Melenhorst ziet bovendien nog genoeg verbeterpunten. “Qua sfeer zitten we aan de lage kant. En op de vraag aan de bezoekers of ze het centrum ook zouden aanbevelen aan hun vrienden en kennissen, scoorden we ook niet goed. Dat is ergens ook wel logisch, we kunnen natuurlijk niet concurreren met het winkelaanbod van Deventer en Zwolle.” Quick wins

De gemeente is als onderdeel van het Stadsarrangement op dit moment bezig met tal van acties. Zo zijn er werksessies met winkeliers en ondernemers; wordt er een verkenning uitgevoerd om het centrum compacter te maken en zijn er gesprekken tussen winkeliers, gemeente en vastgoedeigenaren om de leegstand te verminderen. Ook wordt er werk gemaakt van de zogenaamde quick wins: snelle acties om de kwaliteit van het Raalter centrum te verbeteren: denk aan aanpak van lege etalages, extra reiniging van de prullenbakken en plaatsing van extra groenelementen.

9 REACTIES

 1. Het belangrijkste aan een dorp is de uitstraling en dus sfeer. Daar scoort Raalte m.i. een 3-.
  Totale onzin dat er bepaalde winkels moeten zijn, gezelligheid is no. 1. Maar wie wil nu op een terras in Raalte zitten (als je er niet vandaan komt) als andere plaatsen een veel aantrekkelijker decor bieden. De markt (afgezien van Plaskerk en Neuf) is toch een aanfluiting. En als je bij Lemonade of de Zwaan op het terras zit is het uitzicht ook ongelooflijk. Goedkoopste oplossing (en effectief): VERF! Op de markt vanaf Molenhof tot inrit Herenhof is het -afgezien van van Klinken, de makelaar en Kruisverheffing een trieste bedoening. Dan nog de kant van de woningbouw, ai ai ai….
  Ja, Raalte heeft het authentieke professioneel weggevaagd. Maar, er is hoop.. Nijverdal boert zeer goed aan de weg en beter goed gejat dan slecht bedacht lijkt me zo.

  Er is ook nog wel wat positief, de dorpse sfeer hangt er nog steeds. En er zijn vaak feestjes (hoewel die wel wat bescheidener mogen van mij).

  Amen.

 2. Als dat zo is, waar gaat het dan fout vraag ik me af?
  Vanwaar dan die leegstand en/of die teruglopende klandizie? Toch het internet? En zo ja, zal de ‘nieuwe beleving’ in de winkelstraten, die volgens de ondernemers hard nodig is om de klanten in hun zaak terug te brengen, het gewenste resultaat opleveren of moeten de ondernemers achter hun winkelpui misschien zélf aan de slag?
  Wie het denkt te weten mag het zeggen.

 3. Als ik het goed lees, is de enquête afgenomen bij bezoekers. Dan heb je al een niet-representatieve voorselectie gemaakt. Mensen die het niet leuk vinden zijn al ergens anders naar toe. Of begrijp ik het niet goed? Maar er staan veel lelijke gebouwen en die krijg je niet met alleen verf opgefleurd lijkt mij.

  • @3s
   Maar verf helpt wel, kijk maar naar Neuf en sommige ander gevels. Het is een start, en niet duur.
   Als je nu op de markt op het terras zit en het uitzicht richting Hema, het Schip en Kulturhuus bekijkt dan word je er toch echt niet vrolijk als toerist. Opgesloten tussen 3 lelijke gevelrijen met slechts een uitgang en dat is richting Neuf en Plaskerk.
   Of bekleden met hout. Dat is nog mooier maar wel wat duurder..

 4. Veel verschillende dingen wat een onderwerp als dit betreft.

  Leegstand en winkelaanbod heeft met ondernemers te maken. Vind de juiste ondernemer voor de juiste regio.
  Ook de ondernemers zouden meer actief kunnen zijn om het centrum aantrekkelijker te maken.
  Internet winkelen is een totaal ander onderwerp en in grote lijnen hoeven de winkels in Raalte daar geen last van te hebben. Als ze zelf wat meer actief zijn.

  Gemeente Raalte is al behoorlijk actief en goed bezig. Zie gewoon het centrum en er rondom heen hoeveel verbeteringen er zijn. Ook het aanzicht in en rond het centrum is al veel beter als een paar jaar geleden. (Nee ik werk niet bij gemeente en heb ook geen belangen daarin).

  Onderzoek is leuk, maar wat kan een gemeente doen. Als je juist ondernemers (winkeliers) nodig hebt.
  Maak inderdaad onderzoek wel breder naar juist de mensen die niet komen.

  • Tja @centrum, als je o.a. toeristisch bedoelt, dat mensen niet komen lijkt me dat duidelijk. Raalte ligt te ver (vindt ik) van natuurgebieden af. Nijverdal, Ommen, Dalfsen hebben dan een streep voor (zelfs Holten, wat trouwens qua uitstraling ook geen schoonheidsprijs hoeft te krijgen). En als je dan van genoemde dorpen vindt dat ze niet hebben wat je zoekt, ga je automatisch naar Deventer of Zwolle oftewel de grote stad.
   Ergo: als Raalte publiek wil trekken (buiten botermarkt en andere feestjes om) moet het ‘leuk’ zijn om er heen te gaan. De sfeer dus, tja daar zullen inderdaad de winkeliers zelf voor moeten zorgen.
   Maar voor een toerist zie ik geen toegevoegde waarde in Raalte als je de andere plaatsen bekijkt.
   Vind ik.

 5. Opwaarderen van panden is niet zo heel moeilijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar het bedrijfspand van Mint (Naast de brandweerkazerne). Eerst een afzichtelijke industriedoos, nu een van de mooiste panden op het industrieterrein. Alleen maar door bekleden met hout.

  • Helemaal mee eens Sil! Helaas heeft 80% van de raaltenaren blijkbaar een wansmaak. Of ze zitten op de centen. Dus zelfs dat beetje verf of hout zal er wel niet komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.