Stöppelhaene begint met Roggemaaiersdag

RAALTE – Eigenlijk begint Stöppelhaene al op Roggemaaiersdag. Op zaterdag 20 juli is die dag te zien hoe vroeger de rogge van het land gehaald werd. Met dat werk was de boer vroeger de hele zomer wel zoet. Eind augustus was het daarom tijd voor een feestje om het werk af te sluiten en dát feest is uitgegroeid tot Stöppelhaene. De Roggemaaiersdag heeft een druk programma. Het roggemaaien zelf is de hoofdmoot. Ervaren dorsers laten zien hoe je met de ‘zich’ een heel perceel rogge maait. Bindsters demonstreren hoe je van de rogge, garven maakt en van die garven weer een gast.

Sallandse Boer

Een belangrijk moment tijdens de Roggemaaiersdag is de bekendmaking van de Sallandse Boer 2019. Wie gaat tijdens Stöppelhaene de boerenstand vertegenwoordigen én is ambassadeur van het Oogstgaveproject? Stephan Rientjes uit Raalte nam in 2018 deze taak op zich en tijdens Roggemaaiersdag wordt bekend gemaakt wie zijn titel van Sallandse Boer over gaat nemen.

Kinderen

Voor kinderen is er deze dag van alles te doen. Het is prachtig kijken naar het roggemaaien, al was het maar omdat het ook hartstikke leuk is te rennen en te vliegen over de gemaaide akker. Ook staat er een springkussen en kunnen de jongens en meisjes een ‘haantje’ beplakken met zaad en deze mee naar huis nemen. Vrijwilligers van de Stöppelhaene-commissie Verlichting en Versiering vertellen de kinderen én hun ouders ook graag hoe ze thuis versieringen kunnen maken of mee kunnen doen aan de optocht tijdens Stöppelhaene. Er is een demonstratie van het plakken met zaden en andere oogstproducten.

Streekproducten

Roggemaaiersdag vindt plaats op het terrein van Landwinkel De Knapenvelder. In de winkel zelf zijn alle streekproducten te vinden. Daarnaast wordt er op het terrein, koffie met krentenwegge, frisdrank, en een aantal streekproducten, zoals boerenijs verkocht.

Iedereen is welkom op de Roggemaaiersdag op zaterdag 20 juli, van 10.00 tot circa 13.30 uur aan de Knapenveldsweg in Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.