ROJA-verkiezing Stöppelhaene in ander jasje

Helligen Hendrik komt vertellen wat hij van Sallandse ondernemers vindt

RAALTE – De traditionele ROJA-verkiezing (Raalter Onderneming van het Jaar) op de vrijdagmiddag van Stöppelhaene krijgt na 15 jaar een heel andere invulling. Onder de naam ‘Onderneem ’t èèm aens’ krijgen de bezoekers vrijdag 30 augustus nu vanaf 4 uur een ontspannen ‘vrijdagmiddagborrel met bitterballen’ aangeboden in de Sallandse Herberg. Op het programma staat een show van ‘Helligen Hendrik’ (die zijn ongezouten mening zal geven over de Sallandse ondernemers); een quiz om de titel ’Snuggerste Ondernemer van Salland’ en de uitreiking van een nieuwe award voor een Sallands familiebedrijf.

“Als werktitel voor die nieuwe award hebben we Sallands Trots”, zo vertelt Ton Groot Beumer. Samen met Jeroen te Wierik, Bernard Blom en Klaas Feenstra heeft hij afgelopen maanden gewerkt aan de nieuwe opzet. Afgelopen jaren, in totaal werd de ROJA-verkiezing 15 jaar gehouden, ging het om negen genomineerde bedrijven in drie categorieën; ‘Detailhandel, dienstverlening en horeca’, ‘Handel en Industrie’ en ‘Agrarisch’. Vorig jaar werden die gewonnen door respectievelijk Beekman Elektro uit Raalte, Hoogeboom Raalte en het melkveebedrijf van de familie Ogink in Raalte.
Toch bleek het afgelopen jaren steeds moeilijker om nominaties binnen te krijgen. “Vraag niet waarom want dat weten we niet. Terwijl we er heel veel tijd en energie in staken. Omdat we als ROJA-verkiezing een breed draagvlak willen, hebben we kritisch in de spiegel gekeken en geconcludeerd dat het tijd is voor een andere invulling. Zo’n speciaal evenement voor ondernemers is heel mooi. We mikken nu heel bewust niet alleen meer op de ondernemingen in de gemeente Raalte, maar op heel Salland. Het is tenslotte ook het Sallands Oogstfeest.”

Over de titel ‘Onderneem ’t èèm aens’ was nog enige discussie; “Hendrik Jan Bökkers vond dit de beste schrijfwijze.” Vrijdagmiddag om 4 uur gaat de Sallandse Herberg nu open (er is geen entree) waarna om half vijf ‘Helligen Hendrik’ zijn prikkelende mening zal geven. Dit vooral in Overijssel razend populaire typetje van cabaretier Bert Eeftink uit Goor heeft er zin in, zo vertelt Groot Beumer. “Ik heb hem verteld wat de bedoeling is en dat leek hem wel wat.”

Link

Op het programma (dat tot ongeveer 6 uur duurt) staan nog twee punten; een interactieve quiz met ‘Kahoot!-app’ en de uitreiking van een award aan een echt Sallands familiebedrijf. “Dit jaar hebben we bewust voor het thema familiebedrijven gekozen omdat die hier in Salland van oudsher zo belangrijk zijn. Komende jaren kunnen we steeds een ander thema kiezen, bijvoorbeeld bedrijven die opvallend door innovaties of heel erg duurzaam bezig zijn. Een jury bepaalt de winnaar. Dit onderdeel zou je kunnen zien als de link met de opzet van de voorgaande ROJA-verkiezingen.”

De quiz kan door iedereen in de Sallandse Herberg met de Kahoot!-app op zijn of haar mobiel meegespeeld worden. “Het gaat om drie rondes met steeds tien vragen in multiple choice-vorm over Sallandse ondernemingen. Die vragen kunnen heel serieus maar ook grappig zijn. Op een scherm in de Herberg is dan te zien wie er na elke ronde bovenaan staat. Na de eerste twee rondes krijgt die een schaal bitterballen, na de derde ronde de titel van ‘Snuggerste ondernemer van Salland’.”

Verstaanbaar

Afgelopen jaren was het op deze vrijdagmiddag druk en gezellig in de Sallandse Herberg, maar dat ging soms ten koste van de verstaanbaarheid bij de prijsuitreikingen. “We denken dat deze nieuwe opzet beter aansluit bij die gezelligheid, maar ook bij het elkaar kunnen ontmoeten en bijpraten. Helligen Hendrik zal weinig moeite hebben om vanaf de catwalk ieders aandacht te krijgen. We denken dat dit programma goed aansluit bij wat Sallandse ondernemers graag willen op een vrijdagmiddag, dat ze het donders mooi vinden. De nieuwe opzet is volgens ons een mooie basis voor de komende jaren.”

Helligen Hendrik stond eerder dit jaar ook in het HOFtheater. Foto: Annet van Raalten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.