Raalte vooralsnog door met versnelling aanpak asbestdaken

RAALTE – De gemeente Raalte gaat vooralsnog door met de uitvoering van het Plan van aanpak Versnelling sanering asbestdaken. Dat stelt het college van B&W naar aanleiding van schriftelijke vragen van GemeenteBelangen. Die partij was in de pen geklommen aangezien de Eerste Kamer begin juni tegen het wetsvoorstel over het verbod van asbestdaken had gestemd.

“Ons doel blijft een asbestvrije, gezonde leefomgeving; een wettelijk verbod is een middel om daar te komen”, zo stelt het college. “Asbestsanering biedt ook kansen voor verduurzaming en erventransities. Daarnaast speelt dat de premies van verzekeraars omhoog blijven gaan en de risico’s vaker voor de eigenaar zijn. We hopen dat er snel duidelijkheid uit Den Haag komt, in het bijzonder voor de pandeigenaren met een asbestdak.”
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beraadt zich momenteel op de gevolgen van het verwerpen van het wetsvoorstel. Naar verwachting komt de Staatssecretaris voor het einde van het jaar met een reactie. De activiteiten om te komen tot een landelijk stimuleringsfonds voor asbestdakensanering zijn voorlopig opgeschort. Het programmabureau en diverse provincies, waaronder Overijssel, oefenen druk uit op het Rijk om ruim voor de begrotingsbehandeling duidelijkheid te geven over het stimuleringsfonds en om het fonds op 1 januari 2020 in te laten gaan. De provincie verzoekt de gemeenten dus ook om een bijdrage voor het stimuleringsfonds te (blijven) reserveren in de begroting. Veel gemeenten doen dat en gaan ook door met de versnellingsaanpak. Een aantal gemeenten doet een pas op de plaats, met name die gemeenten die nog geen vastgesteld plan van aanpak versnelling sanering asbestdaken hebben.

Nog geen afname

GemeenteBelangen wilde ook weten wat er gaat gebeuren met het budget en de ambtelijke capaciteit die voor het saneringsbeleid gereserveerd was. Het college wil daar dus gewoon verder mee werken. “De snelheid van de sanering zal langzamer gaan en verspreid zijn over meer jaren. Op den duur zijn de daken zo verweerd dat ze een gevaar voor de volksgezondheid vormen en gesaneerd moeten worden. De regelgeving rond de asbestsanering, zoals de veiligheidsvoorschriften rond het saneren van asbestdaken, is niet gewijzigd. De omgevingsdienst moet hierop blijven handhaven en toezicht houden. Op dit moment merkt de omgevingsdienst nog geen afname in het werk, maar ze verwacht dat het aantal te behandelen meldingen en de handhaving en controle op saneringen na de zomer wel afneemt. Hoe dat uiteindelijk uitpakt, is op dit moment niet bekend.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.