Raalte verwacht tekort bij ontwikkeling nieuw bedrijventerrein Heino

RAALTE – De gemeente Raalte gaat zelf de kavels voor het nieuwe deel van het bedrijventerrein in Heino uitgeven. Dat heeft het Raalter college van B&W besloten. De gemeente moet de benodigde grond eerst nog wel verkrijgen. Ingezet wordt op gronden die aan het bestaande bedrijventerrein Blankenfoort grenzen. Die zijn allemaal in particulier bezit. Op basis van een eerste globale financiële verkenning houdt de gemeente rekening met een exploitatietekort van circa 700.000 euro.

Aangaande het verwachte exploitatietekort benadrukt de gemeente dat het gaat om aannames en het bedrag een eerste indicatie betreft. Belangrijke aspecten die van grote invloed zijn op het uiteindelijke exploitatieresultaat zijn onder andere het benodigde aantal hectares, aankoopkosten en afzettempo. De gemeente vindt het echter, gezien het economisch belang voor de ondernemers in Heino, toch meer voor de hand liggend om als gemeente de regie te houden. Raalte was bovendien bang dat er geen geschikte ontwikkelaar gevonden zou kunnen worden. Bedrijventerreinen zijn namelijk voor ontwikkelaars (meestal) minder interessant dan woningbouwlocaties. Gezien de noodzaak van nieuw terrein heeft de gemeente er daarom voor gekozen om het niet aan de markt over te laten.

Het college verwacht dat er sowieso anderhalf jaar nodig is voordat de eerste kavels uitgegeven kunnen worden. Dit is echter nog sterk afhankelijk van uitkomsten van onderzoeken (de impact van de recente uitspraak van de Raad van State ten aanzien van het Programma Aanpak Stikstof is nog een specifiek aandachtspunt), de snelheid waarmee Raalte gronden kan verkrijgen, de impact van mogelijke inspraken, bezwaren en beroepen en de beschikbaarheid van (ambtelijke) capaciteit.

Infoavond

Uit de inventarisatie van Heino Aktief blijkt, zoals al bekend was, een behoefte van circa 3,5 ha bedrijventerrein. Heino Aktief zal die behoefte verder tegen het licht houden. De gemeente is van plan om een externe projectleider aan te trekken voor het aansturen van het project. De raad wordt hiertoe gevraagd om een voorbereidingskrediet van 100.000 euro.

Na de zomer wil de gemeente samen met Heino-Aktief een informatieavond houden over de uitbreidingsplannen van het bedrijventerrein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.