Raalte krijgt Ontmoetingscentrum Dementie

RAALTE – Het Raalter college van B&W stelt 42.052 euro beschikbaar voor de opstart van een Ontmoetingscentrum Dementie in Raalte. Het plan betreft een pilot van twee jaar, waarbij de locatie één dagdeel per week geopend is voor mensen met dementie en mantelzorgers. De start van het ontmoetingscentrum is afhankelijk van de snelheid waarmee een locatie wordt gevonden. Ingezet wordt op 1 september 2019.

Het initiatief komt van Stichting Evenmens, Carinova Mantelzorgondersteuning en Wijz Welzijn. De drie partijen hebben onder andere zorgaanbieders, wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie en huisartsen benaderd om het draagvlak te meten. Allen geven zij aan dat de behoefte aan een dergelijk centrum zeker aanwezig is. Uit onderzoeken en gesprekken met de doelgroep is gebleken dat er met name behoefte bestaat aan ontmoeting, ontspanning, ontlasting en een punt waar informatie en een luisterend oor aanwezig is. Ingezet wordt op een groep van tien tot twaalf deelnemers per dagdeel. Voor de ondersteuning zullen zes vrijwilligers getraind worden.
Op dit moment wonen in de gemeente Raalte circa zevenhonderd mensen met de diagnose dementie. Dit aantal zal tot 2050 op basis van de verwachtingen stijgen tot meer dan het dubbele: circa 1500 personen (bron : Alzheimer Nederland). Deze groep woont vanaf het moment van diagnose gemiddeld zeven tot dertien jaar thuis. Stichting Evenmens, Carinova Mantelzorgondersteuning en Wijz Welzijn hopen diverse initiatieven in het ontmoetingscentrum te huisvesten, zodat er een centraal punt bestaat voor deze doelgroep vanaf het moment dat er vragen of zorgen ontstaan. Ook doorverwijzing naar specifiekere vormen van ondersteuning of geïndiceerde zorg moeten er een plek krijgen. Daarbij is ook een actieve rol weggelegd voor de dementieconsulent van de gemeente Raalte. De gemeente hoopt met het ontmoetingscentrum ook op Wmo-kosten te kunnen besparen. De ervaring bij Ontmoetingscentrum Nijverdal leert namelijk dat betrokkenen minder aanvullende dagbesteding aanvragen.
Uit onderzoek is gebleken dat ontmoetingscentra een positief effect hebben op de draagkracht van mantelzorgers. Tevens blijkt dat mensen met dementie door de activering en activiteiten minder gedragsproblemen hebben en minder snel richting opname in een verpleeghuis gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.