ProRail test bij Heino met duurzaam spoor

HEINO – Dwarsliggers die duurzaam zijn, bij de productie minder CO2 uitstoten dan de huidige betonnen dwarsliggers en die minder geluid en trillingen veroorzaken. Daarmee test ProRail vanaf vandaag bij Heino.

De dwarsliggers zijn gemaakt van materialen die ProRail nog niet eerder toepaste. Ze zijn door aannemer Swietelsky tussen Zwolle en Heino in het spoor gelegd en eerder vandaag reed de eerste trein eroverheen.

De dwarsliggers zijn gekozen na een zorgvuldige selectie en ze voldoen aan veiligheidscriteria. Ze worden twee jaar intensief geïnspecteerd en er wordt gemeten hoeveel geluid en trillingen ze voortbrengen. Op termijn wil ProRail sensoren op de dwarsliggers plaatsen om nog veel meer gegevens te verzamelen. Een van de leveranciers heeft zelf al sensoren geplaatst op zijn dwarsliggers.

Proeftuin
Testen in een proeftuin is nieuw voor ProRail. De deelnemende leveranciers leveren kosteloos hun dwarsliggers, ProRail zorgt voor het stuk spoor waar de dwarsliggers getest worden.

De proeftuin wordt gefinancierd door de Klimaatenveloppe, een subsidieregeling van de Rijksoverheid. Het uiteindelijke doel van de proeftuin is om duurzame dwarsliggers te hebben die door de aannemers als alternatief voor de standaard betonnen dwarsligger toegepast kunnen worden in het Nederlandse spoor. Met rond de 170 dwarsliggers per 100 meter spoor is er veel CO2 te winnen.

https://staging2.youtube.com/watch?v=IbqQ1G9qlg8

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.