Politie waarschuwt weer voor inbraken tijdens vakantieperiode

RAALTE – Een woninginbraak: het overkomt je op een moment dat je het niet verwacht en heeft meer impact dan je denkt. Dat merkt Frank de Jonge keer op keer. Frank is wijkagent van Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem en houdt zich binnen het politieteam Salland ook veelvuldig bezig met de inbraakpreventie in het kader van het Donkere Dagen Offensief.

Net als in de donkere maanden van het jaar zien inbrekers óók tijdens de vakantieperiode hun kansen. Mensen laten vanwege het mooie weer ramen en deuren openstaan. Of ze gaan op vakantie, waardoor inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan.

Het aantal inbraken in Raalte is na een flinke daling in 2016, de laatste jaren stabiel. Waar er in de periode 2013-2015 nog gemiddeld negentig woninginbraken per jaar werden gemeld, waren dit er de afgelopen drie jaar gemiddeld 55. Gemeente en politie werken nauw samen bij de aanpak van woninginbraken. “We willen inwoners bewust maken van hun eigen mogelijkheden om inbraak te voorkomen”, vertelt Frank. “Zo verspreiden we via verschillende kanalen tips, geven we voorlichtingsbijeenkomsten en houden we acties, zoals de witte voetjes en boef in de wijk. De boodschap aan iedereen is dan ook: ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk!’ We zien bij inbraken en diefstallen nog te vaak dat de gelegenheid om toe te slaan, simpelweg zelf geboden wordt door de bewoner. Niet bewust uiteraard, maar het is wel jammer.”

Personen bij wie inbrekerswerktuigen wordt aangetroffen, krijgen naast een strafrechtelijke sanctie een flinke bestuurlijke maatregel (geldboete) opgelegd om herhaling te voorkomen. “Gelukkig voelen veel mensen zich veilig in hun eigen straat”, geeft Frank aan. “Maar dat brengt tegelijkertijd ook een gevaar met zich mee. Ze laten de auto open staan, met een laptoptas erin of een portemonnee op de zitting. Of ze zetten hun fiets buiten zonder hem op slot te doen. ‘Dat kan hier wel’, is dan de reactie. Op zich een mooie gedachte en het gaat vaak ook goed, maar toch adviseren wij om goed na te denken over wat je doet. Inbrekers kondigen zich niet van tevoren aan. Ze zijn er opeens op een moment dat je het niet verwacht. Dus lok geen inbraak uit door onzorgvuldig met je spullen om te gaan.”

Containers
En dan zijn er nog de containers die naast het huis staan. “Staan ze naast een plat dak? Dan is het voor inbrekers heel eenvoudig om er even bovenop te klimmen, het dak te betreden en via een raam de bovenverdieping van het huis naar binnen te sluipen. Verplaatsen van containers maakt geluid en daar houden inbrekers niet van. Plaats containers daarom zo mogelijk een eindje van het platte dak. Ook zien we tuinen die volledig omheind zijn met een schutting. Hartstikke mooi, maar doe de deur van de schutting dan wel op slot.”

Een andere tip is om altijd op je onderbuikgevoel te vertrouwen. “Zie je iets verdachts? Iets wat anders is dan normaal? Schroom dan niet om 112 te bellen. Want 112 is niet alleen bedoeld voor levensbedreigende situaties. Verdachte situaties kunnen ook leiden tot een levenslang trauma en zijn dus net zo goed belangrijk.”

Preventietips
Sluit altijd alle ramen en deuren. En draai deuren op slot, ook als je even weggaat. Gebruik buitenverlichting. Bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor. Plaats waardevolle spullen uit het zicht. Leg sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten. ‘Key-less entry’ op de auto? Berg de autosleutels op in een metalen blikje of potje. Verstop je sleutels niet buiten: onder de mat of in de bloempot is geen geheime plek. Hang geen adreslabel aan je sleutelbos. Zorg dat jouw deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Dit maakt sociale controle niet mogelijk. Markeer of graveer je eigendommen en registreer ze. Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’. Maak afspraken met je buren om op elkaars huis te letten bij afwezigheid. • Word lid van een whatsappgroep.

Behoefte aan tips om inbraak te voorkomen of andere zaken in de wijk met de politie bespreken? Daarvoor kan contact worden gezocht met de wijkagent via het landelijke servicenummer van de politie: 0900 8844.

Vlnr: Denise van Herp (coördinator wijkagenten), Tino Pluimers (wijkagent Raalte-centrum), Henny van der Velden (wijkagent Mariënheem, Luttenberg en Nieuw Heeten), Frank de Jonge (wijkagent Heino, Llierderholthuis, Laag-Zuthem) en Niels Berkers (wijkagent Broekland, Heeten). Niet op de foto: Cees Bosch (wijkagent Raalte-Noord).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.