Park Alerdinck wil huisvesting bieden aan 48 arbeidsmigranten

RAALTE – Park Alerdinck, het voormalige De Voorde tegenover havezathe Den Alerdinck mag van de gemeente Raalte onder voorwaarden de komende vijf jaar een deel van haar gebouwen gebruiken als woonruimte voor 48 arbeidsmigranten.

Daarnaast heeft het park ook toestemming gekregen om een deel van de gebouwen gebruiken als groepsaccommodatie en kleinschalige kantoorruimte. Het Raalter college van B&W heeft hiertoe ingestemd met een principeverzoek van het park.

Het voormalig vormingscentrum De Voorde is in 2012 verkocht en vormt sindsdien weer een eenheid met de historische buitenplaats. Het ‘Jachthuis’-gebouw wordt sinds 2017 met succes verhuurd als (groeps)accommodatie voor de zakelijke en recreatieve markt. Park Alerdinck wil nu ook de gebouwen Schaapskooi en Bosuil met hetzelfde doel aanpassen. Tevens zal de isolatie van het restaurant daartoe onder handen worden genomen.

Het is de bedoeling om ook de havezathe in te zetten als groepsaccommodatie, echter wel in een hoger segment. Daarvoor zullen op het terrein van de havezathe gebouwen worden aangepast. Daarvoor is echter geen wijziging van het bestemmingsplan nodig. Die is wel vereist voor de aanpassingen bij het park.

Het Raalter college van B&W stelt dat het beleidsplan Recreatie & Toerisme ruimte biedt voor nieuwe groepsaccommodaties mits deze iets nieuws toevoegen en passend zijn in de omgeving. “Dat de groepsaccommodatie van Park Alerdinck iets toevoegt, blijkt uit de vele boekingen uit het hele land”, zo stelt de gemeente. “Deze boekingen worden bijvoorbeeld gedaan door bedrijven voor teambuilding en ook voor familiebijeenkomsten.”

Maatregelen
Daarnaast zijn er nog drie gebouwen die Park Alerdinck de komende vijf jaar wil gebruiken voor de huisvesting van 48 arbeidsmigranten. Daarvan wonen er nu ook al enkele op het terrein. Nadat het tijdelijke gebruik is beëindigd, zullen de gebouwen worden verhuurd als kleinschalige kantoorruimte. De eigenaren moeten wel maatregelen nemen om de brandveiligheid te verbeteren en goede afspraken maken met migranten om overlast te voorkomen.

Het college stelt dat de mogelijkheid om migranten te huisvesten ruimtelijk aanvaardbaar is en: “tegemoet komt aan de vraag van bedrijven in onze gemeente naar deze arbeidskrachten.” De initiatiefnemer heeft overleg gehad met zijn buren over de plannen. Op voorhand waren er geen bezwaren. Hij moet nu een concept voor de partiële herziening van het bestemmingsplan voor Park Alerdinck opstellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.