Broeklanderfeest voor het eerst naar vorig jaar aangekocht terrein

‘Nu kunnen we blijven groeien’

BROEKLAND – Medio vorig jaar kochten het Broeklanderfeest, de Kôle Kermse en ’t Horsthuis gezamenlijk de dorpsweide in de hoek van de Horstweg en de Van Dongenstraat; de locatie waar het Broeklanderfeest tot 2006 de tenten opsloeg. En dit jaar, van vrijdag 26 tot en met maandag 29 juli vindt het feest daar voor het eerst sinds jaren weer plaats

“Nu kunnen we blijven groeien”, stelt Wouter Maatman, voorzitter van Stichting Broeklanderfeest. “En dat is nodig ook. Vorig jaar was het op zaterdag zo gruwelijk druk dat de tent te klein was.”

De indeling van het terrein wordt dus flink omgegooid. Ten eerste wordt de centrale feesttent zowel langer als breder. “De ingang blijft aan de Horstwegkant”, vertelt Wouter.

“We draaien de tent het nieuwe perceel in. De bars komen ernaast onder kleine horecatentjes. Zo creëren we meer capaciteit. In de nieuwe opstelling kunnen er zeker vijfhonderd bezoekers meer in. We blijven maar groeien. Vorig jaar was het op zaterdagavond zo druk dat we, als het slecht weer was geweest, niet genoeg overkapping zouden hebben gehad. Hoe we die groei verklaren? Imago, reputatie, een goede plek op de kalender, het eerste weekend van de bouwvak en ook de wil om het feest elk jaar te verbeteren, denk ik. Dat zit ‘em telkens weer in kleine dingetjes. Wat ook mooi is, is dat je in de nieuwe opstelling eerst langs onze openluchtarena loopt. Die staat zo meteen wat beter in het zicht. Daar kunnen we ook veel volk kwijt.”

Overigens geldt die groei niet alleen voor de zaterdagavond, ook de maandagavond trekt steeds meer publiek. Opvallend, want maar weinig dorpsfeesten trekken de maandag bij hun programma aan. Wouter begint te lachen. “Ik zal je wat vertellen. Vorig jaar hadden we 28 teams bij het volleybaltoernooi op maandagmiddag, dit jaar zitten we al op 35. Vroeger was de maandag de dag voor het wat oudere publiek, maar tegenwoordig zien we steeds meer jongeren. Daar zijn we zelf ook door verrast!”

Quiz
Andere ontwikkelingen? Het Broeklanderfeest introduceert op zaterdagmiddag de Broekland Quiz. “We merkten dat er bij ons als organisatie een zekere gemakzucht in sloop. We hebben die dag al de uitmarkt in het dorp en de trekkerslepwedstrijden. Op het terras was er ook altijd genoeg te doen. Maar we wilden meer. Daarom dus de Broekland Quiz op het terras. Een dorpsquiz gecombineerd met een pubquiz. De inschrijving loopt al lekker. Er is plaats voor maximaal 31 teams. We beginnen klein, maar hopen dat het zo leuk wordt, dat we de komende jaren flink kunnen groeien. Ik hoop wel dat het dan op het terras blijft en niet naar de tent hoeft. Dat is alleen maar leuker voor de sfeer.”

En nog een verandering? Het jaarlijkse ‘Wie hef de Bokse an’ (een zeskampachtig toernooi vol met spectaculaire en ludieke spelletjes) op zondagmiddag krijgt dit jaar ook een andere invulling. Dat programmaonderdeel gaat vanaf dit jaar verder als ‘Mien va hef de bokse an’. “Het wordt een toernooi met teams die bestaan uit vader en zoon. Om de onderlinge banden te versterken. We hopen daar in de komende jaren verder op te kunnen borduren.”

Programma
Het programma van het Broeklanderfeest begint vrijdagavond met een kinderprogramma en een feestavond met medewerking van de feestband Kraakthelder en de DJ’s van The Powerstation. “Dat wordt ook bijzonder”, vertelt Wouter. “We hebben de oude DJ’s van het Horsthuis gevraagd: Arnoud Korterik, Etienne Journée en Frank Jansen. Die stonden in de jaren negentig telkens voor een bomvol Horsthuis. Zo hopen we die avond de jongeren uit die jaren aan te spreken.”

Zaterdag volgen een kinderprogramma, de jeugdsurvival, de uitmarkt, de trekkerslep (11.00 uur), de Broekland Quiz (14.30 uur) en een 55-plusprogramma bij De Hoppe. ’s Avonds in de tent is er muziek van de allround top 40-band Hard 2 Get en DJ Sander. In de buitenarena zorgen de Headphone Players voor dance.

Zondag
Zondag volgen een brommer/oldtimer/solextocht, de jaarlijkse kermisloop, een fietstocht en Mien Va hef de Bokse an (14.30 uur). Het feest wordt die dag vanaf 17.00 uur afgesloten met muziek van Band With Benefits, zanger Sjoerd en DJ Sander. Rond een uurtje of negen gaat de stekker eruit. Het maandagprogramma bevat alle bekende onderdelen: de playbackshow, het beachvolleybaltoernooi, een penaltyschiettoernooi, de stoelendans en de afsluitende feestavond met medewerking van Baby Blue en DJ Sander.

Daarna zit het er ook op voor Wouter. Hij geeft het voorzittersstokje door aan Erik Volkert. “Ik heb nu acht jaar in het bestuur gezeten en ben vier jaar voorzitter geweest. Dan is het tijd dat je ruimte maakt voor anderen. Ik ben tevreden over wat er in de afgelopen jaren is bereikt. We staan er goed voor. Ik blijf het knap vinden dat we als klein dorp, Broekland heeft zo’n 1.300 inwoners, zo’n groot feest kunnen organiseren.”

De entree is weer alle dagen gratis. Zie verder staging2.broeklanderfeest.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.