Natuurmonumenten bezorgd over droogte op Sallandse Heuvelrug

OMMEN – Boswachters van Natuurmonumenten maken zich grote zorgen over de gevolgen van de droogte voor de natuur in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De heide lijkt net als vorig jaar vrijwel niet in bloei te komen, onderzoekers constateren dat de insectenstand op de heide dramatisch laag is, imkers kunnen hun bijenkasten niet kwijt op de heide en de kamsalamanders kunnen in de ernstig verdroogde poelen amper overleven. “Drastische maatregelen zijn nodig”, zo zegt Natuurmonumenten.

“Het is nu hoog tijd, om ons watersysteem ook droogte-proof te maken. We moeten ons landschap zo inrichten, dat we neerslagoverschotten langdurig vasthouden en benutten in tijden van watertekort. Natuurgebieden kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren én aan schoonheid en biodiversiteit winnen.”
Strenge vorst en extreme droogte deden vorig jaar een aanslag op de conditie van de hei. De aanhoudende droogte in het voorjaar van 2019 deed daar nog een schepje bovenop. Jos Schouten, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten in Salland ziet het met lede ogen aan: “In plaats van een frisgroene hei zagen we dit voorjaar heideplanten juist hun blad verliezen. Ook al valt er momenteel af en toe een buitje. Op veel plekken oogt de heide dor en doods.”
Uit lopend onderzoek naar plantenetende insecten op de heide blijkt nu al, dat de toch al magere insectenpopulaties een nieuw dieptepunt hebben bereikt. “Allerlei insecteneters zoals reptielen, vleermuizen en vogels gaan hier ongetwijfeld last van krijgen”, voorspelt Schouten. Uit nieuwsbrieven van waterschap Drents Overijsselse Delta blijkt het grondwater in hun beheergebied ondertussen weer op normaal peil is. Behalve op de Sallandse Heuvelrug. Verschillende poelen en een ven zijn nu al drooggevallen. Dat komt niet alleen door het uitblijven van regen, maar ook door de drinkwaterwinning boven op de heuvelrug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.