Meer informatie gezocht over graven Heemkerkhof

RAALTE – De commissie die een gedachteniskapel wil bouwen op het oude Heemkerkhof aan de Assendorperstraat bij Raalte is op zoek naar mensen van wie voorouders op deze plek liggen begraven. Nabestaanden die weten of vermoeden dat familieleden vroeger hier hun laatste rustplaats hebben gekregen, worden gevraagd om contact op te nemen.

Foto: De entree van het oude Heemkerkhof voor de tweede grote restauratie in 2013.

Het oude begraafboek van het kerkhof is namelijk verre van compleet. Het begint in 1839 op 9 januari met als eerste naam Wilhelmus Hanenbril. De gegevens van juli zijn verloren gegaan. Pas in september 1839 worden er nieuwe begrafenissen genoteerd. In 1840 gaat het hard met onder meer een aantal begrafenissen op dezelfde dag. Op 12 november 1840 is de laatst geregistreerde overledene bijgeschreven. Zeker tot 1896 werden er mensen begraven op het Heemkerkhof.

Het Heemkerkhof hoorde bij de vroegere katholieke Heemkerk vlakbij. Die kerk ging in 1834 in vlammen op waarna de voorloper van de H. Kruisverheffing in het dorp Raalte gebouwd werd. In totaal gaat het om tussen de 79 en 90 graven die echter niet meer als zodanig herkenbaar zijn. “Er stonden alleen ijzeren kruisen op die in de oorlogsjaren verdwenen zijn. Van 32 mensen weten we zeker dat ze hier begraven liggen. Van de rest is dat onduidelijk omdat dus flinke delen van de kerkadministratie verdwenen zijn. Ook is er geen plattegrond of zo. Het zijn in ieder geval allemaal vroegere bewoners van dit gebied”, zo vertelt commissielid Leenhouts die met andere vrijwilligers en de Historische Vereniging Raalte en Omstreken al veel langer met dit stukje lokale historie bezig is.

Herdenkingsbord

De commissie wil heel graag de lijst compleet krijgen of in ieder geval aan kunnen vullen. De bedoeling is om indien mogelijk een herdenkingsbord (of meerdere borden) op de begraafplaats te plaatsen met daarop de mensen die er begraven liggen. Veel families hebben mogelijk tijdens hun stamboomonderzoek genoteerd dat dit de laatste rustplaats is van hun verre voorouders. Documentatie daarover is welkom. Dat geldt ook voor andere informatie over het kerkhof. Zo is het mogelijk dat er voor de brand in de oude Heemkerk een klok heeft gestaan op het kerkhof om te kunnen luiden bij begrafenissen.

Wie weet er meer over? Alle informatie is welkom bij Jan Leenhouts (Leenhouts.jl@gmail.com of 06-50830108. Graag bellen na 18.00 uur ’s avonds).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.