Home / Algemeen / Marcel Strijtveen is de Sallandse Boer van 2019

Marcel Strijtveen is de Sallandse Boer van 2019

RAALTE – Marcel Strijtveen (52) uit Lierderholthuis is tijdens Stöppelhaene de Sallandse Boer. Marcel is tijdens de Roggemaaiersdag afgelopen zaterdag gepresenteerd als het mannelijke visitekaartje van Stöppelhaene én als het gezicht van de hedendaagse agrarische sector. Hij volgt Stephan Rientjes op, de Sallandse Boer van 2018.

Marcel en zijn partner Elles hebben twee dochters en twee zoons. De familie Strijtveen heeft een melkveebedrijf aan de Gravenweg in Lierderholthuis. De koeien worden gemolken met een melkrobot, maar lopen wel minimaal 180 dagen in de wei. Zijn bedrijf ligt in het prachtige Lierderbroek, een oude polder en goed weidevogelgebied. Marcel heeft een passie voor weidevogels. Op zijn bedrijf is een deel van de grond ingericht voor weidevogels, maar op de andere grond worden natuurlijk ook de nesten gespaard.

Samen met zo’n tien andere melkveehouders die ook natuur-inclusief werken, produceren ze melk voor het zuivelmerk Weideweelde. De consument draagt een paar cent per pak bij voor de weidevogels. Voor zijn inzet kreeg hij in 2017 de publieksprijs van de Gouden Grutto uitgereikt door de Vogelbescherming Nederland.

Salland Boert en Eet Bewust
Marcel neemt deel aan Salland Boert en Eet Bewust, om daarmee te helpen om voedselproducenten en -consumenten dichter bij elkaar te brengen. Wederzijds begrip en waardering zijn belangrijk en via SBeEB informeert hij consumenten over zijn bedrijf. Marcel wil daarnaast graag via excursies en social media (Twitter) aan de burgers laten zien hoe gangbare boeren samen werken met de natuur. Hij is daarmee één van de vele agrarische bedrijven in Salland die graag de visitekaartjes zijn van de sector en die het verhaal van de hele sector op een goede manier uitdragen.

Hij zit in de directie van het weidevogel natuurgebied Het Lierderbroek BV en is bestuurslid van LTO Noord afdeling Salland. Daarnaast maakt hij regelmatig tijd voor zijn andere hobby: hij is al 40 jaar actief bij de fanfare in Lierderholthuis.

Tradities
De tradities van het Sallandse Oogstfeest spreken Marcel aan, hij is dan ook graag ambassadeur van het oogstgaveproject. Mooi is dat hij een aantal mensen van de Red Horse Company uit Heino kent, de groep die dit jaar het project hebben aangedragen. Deze groep gaat elk jaar 2 weken naar het Filippijnense eiland Negros om daar de bewoners van een vissersdorp te helpen met het bouwen van orkaan bestendige woningen.

Tegelijk met de bouw van huizen is nu een tuinenproject ontwikkeld, waardoor de bevolking gevarieerd en gezond voedsel kan verbouwen in een gezamenlijke dorpstuin. Onder leiding van een lokale stichting én met de opbrengst van de oogstgave kan de schop in de loop van het jaar echt de grond in!

Marcel hoopt dat de bewoners van Salland ook enthousiast zijn over dit project en dat de oogstgave dit jaar minstens 30.000 euro zal opbrengen!

Giften kunnen overgemaakt worden naar: NL45RABO0142967157 t.n.v. Oogstgave.

Lees ook

Ouders welkom bij scholen in Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem

REGIO – De geplande Open Scholendag in Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem op woensdag 26 …

One comment

  1. LTO Noord heeft de lobby goed op orde. Voor de zoveelste maal wordt een LTO-bestuurslid uitgeroepen tot Sallandse Boer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.