Loop naar de maan vanuit BuitenCentrum Nijverdal

NIJVERDAL – De Sterrenwacht Hellendoorn en het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal presenteren op dinsdagavond 16 juli een avondexcursie. Dit in het kader van de gedeeltelijke maansverduistering. Aanvang is om 20.15 uur.

De maan bevindt zich die nacht voor een groot gedeelte in de schaduw van de aarde, zodat er bijna geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de maan veel donkerder is dan normaal. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de maan valt.
Het programma start met een lezing over de maan, de verschillende maanstanden en natuurlijk het fenomeen maansverduistering. Aansluitend vertelt de boswachter over het belang van duisternis in de natuur en over het nachtelijke leven in het bos. Daarna is het tijd om naar buiten te gaan. De deelnemers wandelen door het schemerdonker naar een punt vanwaar ze de nacht goed kunnen beleven. Daar staan ook vrijwilligers van de sterrenwacht met telescopen en verrekijkers.
De deelnamekosten bedragen 12,50 euro (kinderen tot en met 12 jaar 7,50 euro). Dat is inclusief een kop koffie/thee/limonade.

Donderdag 15 augustus volgt een vroege excursie (4.45 uur) waarbij het draait om de ondergang van de maan en de opkomst van de zon. Zaterdag 14 september is de activiteit precies andersom en kunnen de deelnemers de zon zien ondergaan en de maan zien opkomen. Zie verder staging2.staatsbosbeheer.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.