Lauk: Fietsers

De bezoekers van de terrassen in het Raalter centrum hadden er afgelopen weken overdag een attractie bij; met een pilsje in de hand kijken naar fietsers die op de bon gingen. Frisse jongens en meisjes in kekke uniformen met ‘Handhaving’ hielden fietsers aan en schreven stevige boetes uit. Fietsen tijdens winkeluren mag niet, maar half Raalte heeft daar geen boodschap aan. De gemeente en middenstand vonden het hoog tijd voor actie. Zeker op het terras bij Grand Café Neuf leverde dat leuke momenten op, maar ook het terras van BorrelzZ op de Markt was een mooi uitzichtpunt.

Je ziet fietsers nietsvermoedend en onbekommerd aankomen, je ziet tegelijkertijd op de hoek de handhavers staan. Het onvermijdelijke eerder zien dan het slachtoffer zelf, dat is leuk en geeft gesprekstof. Je kunt zelfs wedden; ontsnapt die derde fietser wel of niet de dans? Waar in een stad als Amsterdam de gemiddelde fietser zo’n handhaver negeert, zo niet omver rijdt, daar gaat het in Salland relaxter. De opmerking ‘Hebben jullie niks beters te doen?’ is ongeveer het zwaarste geschut van een aangehouden overtreder. Daarna kun je de gesprekken volgen over het waarom. De frisse handhavers van Landstede hebben bij hun opleiding geleerd dat een bon uitschrijven niet voldoende is. Ze moeten de overtreder ook leren dat hij of zij fout zit.

Dat fietsen door het Raalter centrum is trouwens een heel democratisch gebeuren. Keurige dames en heren op leeftijd worden afgewisseld met groepen scholieren. Vaders en moeders met kinderen achterop fietsen net zo hard door de winkelstraten als de man of vrouw op weg naar het werk. Bij de social media levert het onderwerp heel veel reacties op. De helft vindt de controles (zeer) terecht, de andere helft (zwaar) overdreven. Laat ze die pipo’s van de politie op die witte mountainbikes liever aanpakken, zo mopperde iemand. Veel boze reacties gaan ook over de gebruikers van scootmobiels die schijnbaar een ware terreur in het voetgangersgebied uitoefenen. Anderen ergeren zich juist wild aan die fietsers die langs voetgangers heen scheren. Gezien die massale opwinding is het verbazingwekkend dat er voor zover bekend nooit grote rampen gebeurd zijn.

Raalte is nu bezig met plannen om het centrum aantrekkelijker te maken. Het volgende ligt dan voor de hand. Hou die fietscontroles alleen als het weer mooi en de terrassen vol zijn, dan heeft het Raalter centrum er overdag een geweldige publiekstrekker bij. Na winkeltijd kan er gecontroleerd worden op het appen op de fiets, dat mag sinds 1 juli niet meer. Gegarandeerd non-stop amusement. En goedkoop, behalve als je betrapt wordt op de fiets.

2 REACTIES

    • .. en worden dan door een mede scholier bekeurd. niks mis mee, niemand is heiliger dan de paus.
      het is zo simpel, regels zijn regels. hoe moeilijk is dat te begrijpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.