Landbouwtradities en oude ambachten tijden Dagje Hellendoorn

HELLENDOORN – Tijdens het jaarlijks Dagje Hellendoorn op dinsdag 30 juli is er weer voor jong en oud van alles te beleven. Deze dag staat in het teken van folklore en oude ambachten en is bij mooi weer goed voor tussen de twee- en drieduizend bezoekers.

Nieuw is de hoepelbrander Piet Westendorp. Hij is de laatste in Nederland die nog metalen hoepels om houten wielen legt. Vooral door het gebruik van vuur is het een spectaculair gezicht. Verder kan iedereen een kijkje nemen in de bijzondere wereld van landbouwmachines en tractoren. Voor de vele liefhebbers zijn er tientallen bijzondere brommers te zien. De brommers zullen bovendien een toertocht maken die begint en eindigt op de feestweide aan de Hofmanstraat, waar de activiteiten zich centreren.
Verder worden er in en rondom de museum Erve Hofman demonstraties gegeven van allerlei oude beroepen/ambachten, zoals karnen, brood bakken, houtsnijden, stoelen matten, weven, spinnen, kantklossen, zandstrooien en klompen maken. Er wordt gedorst met een antieke dorsmachine en op de ouderwetse manier met een vlegel. Altijd al willen weten hoe je mosterd maakt? De mosterdmaker laat het zien. Natuurlijk is ook de Oale Smederieje geopend waar de smeden hun kunsten met het laaiend vuur, aambeeld en blaasbalg laten zien. Voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek met cavia’s, konijnen en andere kleine dieren. Jong en oud kan een rondritje maken met Bello, de oude dorpstrein. Enkele harmonicaspelers zorgen voor een passende muzikale omlijsting en de inwendige mens wordt niet vergeten. Er zijn allerlei belegde broodjes, er is krentenwegge en natuurlijk een ijskar.

Het programma duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Het Dagje Hellendoorn is een activiteit van Stichting Oald Heldern in samenwerking met de Vereniging Oale Ambachten. De toegang is gratis. Bezoekers van het museum betalen slechts 1 euro.

Zie verder staging2.oaldheldern.nl en/of staging2.facebook.com/oaldheldern.denoaberschop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.