Parcoursbouwer Theo Haarman leeft zich uit op Galoppade in Heeten

‘Iedereen tevreden stellen, is vrijwel onmogelijk’

HEETEN – “De Galoppade is een begrip voor de Overijsselse paardensport”, vindt Theo Haarman. Als geboren en getogen Heetenaar is hij trots dat die Overijsselse kampioenschappen voor paarden en pony’s dit jaar in Heeten worden gehouden. Dat gebeurt in twee weekenden op Landgoed Groot Zwaaftink.

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 juli zijn de paarden aan de beurt; op zaterdag 3 augustus de pony’s. Als ervaren parcoursbouwer mag Theo ervoor zorgen dat er in drie ringen uitdagende parcoursen komen te staan die leiden tot spannende wedstrijden, in elke klasse opnieuw.

De deelnemers strijden in diverse klassen en disciplines als springen en dressuur (ook vier- en zestallen) om de prijzen. Het evenement is naar Heeten gehaald door de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Heeten. Haarman (66) is zeer nauw verbonden met de vereniging. Zo’n 40 jaar lang gaf hij er les. Daarnaast doet hij er veel vrijwilligerswerk. Als parcoursbouwer heeft hij al zo’n veertig jaar ervaring en dat is zijn grote passie geworden.

Begonnen met potlood
“Ik ben ooit begonnen met het uittekenen van een parcours met een potlood op millimeterpapier. Nu heb je daar mooie programma’s voor op de computer. Je bent met een ontwerp nog steeds best wel veel tijd kwijt. Door de jaren heen zijn de paarden verbeterd en is het hindernismateriaal veel lichter geworden. Maar nog steeds geldt: een BB parcours kan geen ZZ zijn en andersom. Daar moet je andere lijnen voor hebben. Elke klasse heeft zijn waarde nodig.”

Zelf heeft hij ook de nodige ervaring als ruiter. Hij leidde vele paarden op naar het hoogste landelijke niveau. Nu legt hij zijn inspiratie in de parcoursontwerpen. “Het is de uitdaging om ruiters tevreden stellen, maar iedereen tevreden stellen, is vrijwel onmogelijk. Aan de andere kant mogen ze altijd bij me komen als ze een andere mening hebben, want ik kan het ook mis hebben.”

Inschatting
Voor de derde keer is Haarman actief als parcoursbouwer op de Galoppade. “Het is de tweede keer in Heeten, een keer eerder midden jaren tachtig, en een keer in Raalte. Ook heb ik al vaker indoor de Overijsselse kampioenschappen gebouwd.”

De Galoppade brengt natuurlijk iets extra’s: “Je krijgt toch de beste combinaties uit de provincie want ze moeten zich vooraf selecteren. Na de eerste manche mag 50 procent door naar een tweede manche. Dan probeer je de het volgende parcours zo nodig weer wat aan te passen naar het niveau van de ruiters. Het is een inschatting die je maakt. Dat voel je aan en dat overleg je”.

Vrijwilligers
Voor de Galoppade zijn veel hindernismaterialen en vrijwilligers nodig. De trouwe Heetense groep wordt dan ook aangevuld met vrijwilligers van buurtverenigingen. “Je moet elkaar ook steunen. Alfons Wolfkamp, waarmee ik vaker heb gewerkt, helpt me als parcoursbouwer. Dat kun je niet allemaal alleen.”

En niet alleen materialen en vrijwilligers, ook veel ruimte is een vereiste. Haarman is dan ook helemaal in zijn nopjes met het terrein op Landgoed Groot Zwaaftink. “Je hebt die monumentale boerderij op de achtergrond en een gezellig strodorp op het terrein. Daaromheen staan dan de drie springringen waarvan de hoofdring een afmeting heeft van 70 bij 60 meter. Per parcours staan er zo’n twaalf hindernissen. Aangevuld met land van de buren hebben we zo’n 12 hectare ter beschikking.”

Programma
Het paardenprogramma op vrijdag 26 juli duurt van 8.30 tot 17.00 uur; dat op zaterdag 27 juli van 8.45 tot 18.00 uur. De deelnemers kunnen tijdens de Galoppade tickets verdienen voor de Nederlandse Kampioenschappen. De entree is alle dagen gratis. De allerkleinste paardensporters openen de strijd op vrijdagochtend. Ook de hoogste dressuurklassen voor de paarden in de basissport (Z2 en ZZ-licht) worden op deze ochtend verreden, tegelijk met de klasse M1. De beste combinaties rijden dan hun Kür op Muziek in de middag. ’s Middags is ook de teamdressuur (viertallen) Kür op Muziek.

Verder worden op vrijdag de voorselecties verreden in de overige dressuurklassen. Op zaterdag zijn de finales van de overige dressuurklassen, het springen voor paarden in alle klassen en de verenigingsonderdelen. Op zaterdag 3 augustus volgt de Galoppade voor de ponyruiters. Het programma duurt dan van 8.45 tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op staging2.facebook.com/galoppadeheeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.