Gewoon Carolien: Verwondering voor het leven

Al van jonge leeftijd had ik een fascinatie voor hoe (het) leven werkt. We hadden thuis allerlei dieren van hard plastic en daar zat ook een speelgoedkrokodilletje bij. Mijn zussen vertelden mij dat het krokodilletje ‘s nachts begint te leven en bewegen. In al mijn onschuld maakte ik een mooi aquarium voor het plastic beestje. Natuurlijk waren mijn zussen mij, de jongste aan het plagen. Deze grap had ik echter niet door. Ik begreep niet waarom het plastic krokodilletje niet zou kunnen bewegen. Ik zag namelijk de molecuulstructuur in de krokodil (wat je normaal onder een microscoop ziet), had in de kerk gehoord dat God het leven in de mens blies, ook dat wij mensen een kind van God zijn en dat wat hij kan, mogen wij mensen leren. Dus ik had de conclusie getrokken dat wij ook leven in een plastic krokodil konden blazen. Dus ik deed mond op mondbeademing op de plastic krokodil en keek naar een verandering in de molecuulvorm van het krokodilletje. Dat zou een bewijs zijn.
Helaas…..
Bewustzijn is het vermogen om te kunnen ervaren of waarnemen. Bewustzijn is weten/ ervaren wat er bijvoorbeeld via je zintuigen of heldere vermogens in jezelf en je omgeving omgaat met de mogelijkheid te communiceren erover. De molecuulstructuur van hard plastic is erg strak vastgezet. Er zat geen leven in en ik kon er geen leven in creëren. Toen kon ik geen bewustzijn in het krokodilletje ervaren. Maar als jong kind zag ik al mogelijkheden voor ons mensen.
Tegenwoordig zijn er robotten die lijken op mensen. Zij kunnen niet alleen praten maar ook communiceren over allerlei zaken. Er is een buddy robot te koop die gezichten kan detecteren, herkennen en volgen. Hij kan spraak herkennen en zelf tekst spreken. Hij kan de telefoon bedienen en controleren of er ongewone dingen gebeuren in huis. Twee andere robots met kunstmatige intelligentie kunnen dmv speciale computerprogramma’s, ook eigen nieuwe taal maken en ‘slim’ onderhandelen, spelend met emoties van de klanten van dat moment, dus ze bepalen de emoties zelf. “Bina48’ omschrijft zichzelf niet als robot, maar ‘als een mens die toevallig een robot is’. Door een enorme hoeveelheid foto’s, filmpjes, herinneringen en teksten van de mens Bina in het computerbrein van de plastic Bina te uploaden, hebben wetenschappers een bewustzijn gemaakt dat lijkt op die van Bina zelf. Ze noemen Bina48 een zelfbewust digitaal wezen dat in staat is om te denken, redeneren, herinneren en voelen. Dat dus bewustzijn heeft.
De mens heeft leven in plastic gecreëerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.