Gerlant: Sauna

‘Als je als boer spanning hebt dan moest je wat leuks gaan doen. Bijvoorbeeld een dagje naar de sauna gaan.’ Dat schreef laatst een zielenknijper in een artikeltje. Op sociale media reden voor veel opmerkingen en vertier. Ik werd uitgenodigd door een kennis, een agrarisch medewerker. Hij had een dag vrij. Of ik mee naar de sauna ging? Ik heb even moeten slikken. Niet om het in de blote kont te moeten, dat doe ik hier immers elke week, maar ik aarzelde over de dag en tijd. Midden in juli een hele zaterdag vrij nemen en dan te gaan zitten niksen? Je moet ernaar toe werken. Dit moet af en dat moet nog gebeuren en zus moet worden gedaan. Afgelopen zaterdag was de grote dag. De tijd had ik helemaal niet en eigenlijk wilde ik er onderuit. Ik heb wat smoesjes lopen verzinnen in de dagen ervoor. Ik was druk met beregenen, druk met van alles en nog wat en wat niet op sociale media staat.
Om tien uur zijn we in Bussloo, de broek uit en met m’n stramme lichaam de eerste sauna in. Daarna afkoelen en nog een keer. Het naar deze dag toe werken, heeft meer van mij gevraagd dan goed voor me is. Bij de derde ronde merk ik dat de ontspanning het lichaam intrekt. De spieren ontspannen maar ook het hoofd komt tot rust. Ik begin te vergeten wat ik eigenlijk allemaal nog moet. Om twaalf uur lunch en ik vertel m’n compagnon dat ik zo verschrikkelijk moe ben, wel een uur slapen kan en zet ook even een selfie in badjas op sociale media. Met de opmerking; kijken wie nu weer wat te ouwehoeren heeft, een mens moet toch wakker blijven? die volgt al gauw. “Pas maar op dat ze je niet betrappen met foto’s maken, dan knikkeren ze je er zo uit.” Ook anderen reageren en wij lachen om hun opmerkingen tijdens de lunch. We zitten in het geklede gedeelte daar mag je foto’s maken. Nog een rondje sauna en dan slapen, een uur op een ligbed buiten in de zon. Die brandde op m’n blote kont. Naast me liggen er meer.

Steeds warmer worden de sauna’s en ik kom steeds meer tot rust. Afkoelen in de koude bak, zwemmen in het zwembad. Drijven in het zoutbad, bierdrinken op het terras en kletsen in de whirlpool . Als ik ‘s avonds naar huis ga ben ik weer helemaal ontspannen en uitgerust. Sociale media is ondertussen een eigen leven gaan leiden. Wat mensen er op de diverse mediums allemaal van gemaakt hebben, daar verbaas ik mij over maar ik geniet er ook van. Er moet een column over komen lees ik ook. Daar heb ik de meeste schik om. Zelf niet durven gaan en uit mijn mond willen horen hoe het er aan toegaat. Daar begin ik niet aan. Of toch wel?
Er zijn twee soorten man of vrouw in allerlei kleuren en maten. De een groot, de ander klein. Jong en oud en zoveel dat je gauw uitgekeken bent. De één loopt de hele dag in z’n spiernakie de ander bedekt wat met een badlaken. Je komt er bekenden en onbekenden tegen en mensen die zeggen: “Gerlant dat schrijf je toch niet in de krant he dat je mij hier gezien hebt.”

Wat ik nu zo jammer vond? Toen ik bij huis kwam lag het werk nog te wachten, moest ik direct weer achter de regeninstallatie aan. Dat die zielknijper daar geen oplossing voor bedacht heeft, dat het werk doorgaat. Voor de rest is het advies een aanrader en moet je zelf op onderzoek uit. En nee, dat ene gebeurt niet en anders is er die koude bak nog.
Gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.