Gerlant: Psychosociale problemen

Shit, het is alweer zaterdagavond. Ik moet die column voor morgenvroeg elf uur maken. Waar ga ik het over hebben, mijn hoofd loopt over van onderwerpen. Over de GGD die een onderzoek gaat doen naar psychosociale problemen bij boeren? Ze zijn erachter gekomen dat ‘het reguliere aanbod van de hulpverlening vaak niet goed aansluit bij de wensen en behoeften van de boeren’. Of over de windmolens in Olst-Wijhe? Over de Kerkklok in Heino? Over de komkommertijd? Over de droogte? Of Toch maar over de GGD? Ik kan het niet op een rijtje krijgen. Help!!!

Ik kreeg een vriendschapsverzoek op Facebook van ‘Windmolens Buitengebied Olst Wijhe’. De groep bestaat nu uit ruim dertig bewoners hebben ze me anoniem verteld. Buren van de Dingshofweg en omgeving in Boskamp: “Wij zijn voor groene energie, maar tegen de giganten van maar liefst 240 meter hoog. Deze staan nog nergens in Nederland en zelfs niet op zee. Een wiek is net zo groot als een Boeing 747” (Dit is niet waar trouwens, ze worden al veel hoger gebouwd).
Waarop gehamerd wordt, is om vooral een zienswijze in te dienen bij de gemeente voor 17 juli, tegen die hoogte en hoe dat moet (zienswijze). Er werd ook een artikeltje uit Trouw gedeeld: ‘Wordt er goed geluisterd naar omwonenden van windmolens? Nee, en dat is zonde’ wordt-er-goed-geluisterd-naar-omwonenden-van-windmolens.

Weet je wat ik zo grappig vond? Marcel Blind de wethouder die erover gaat, deelde hetzelfde artikel. Hij wil het anders doen. En als je dan weet dat Marcel aan de Dingshofweg woont…
Volgens mij wonen daar, op één mevrouw uit Deventer na, verder alleen maar boeren. Hij heeft nooit gezegd dat windmolens zo hoog moeten worden. Het zal daarom daar wel gauw weer een gezellig buurt worden.

Over de Kerkklok in Heino?

Een Heinoër zat zaterdagmiddag een paar uur op het terras en ineens zag hij het. De gemeente Raalte heeft het uurwerk voor veel geld laten restaureren, maar nu hangt het scheef. Het hangt waarschijnlijk waterpas, maar dat is de toren niet dus hangt de klok niet recht. Hij heeft het netjes bij de gemeente via Facebook gemeld, maar die reageren niet. ‘Sukkels’ stond er in de reactie op zijn eigen facebookpagina. Heino kletste erover van de week, sommige zijn dan ‘lompe boeren’.

Als ík daarover zou beginnen, maaide ik Lokaal Alternatief (LA) het gras voor de voeten weg, las ik elders op Facebook. Dit is namelijk hun specialisme. Net als zebra’s om veilig over te steken of het voortbestaan van de Tennis Club. Dat is waar de partij Van Egbert den Daas zich op dit moment hard voor maakt in de gemeenteraad. Maar LA is even vergeten waaróm de tennisvereniging een probleem heeft. Heino is dat niet, lees ik ook.

Over de komkommertijd?

Producten Organisatie Varkenshouderij (POV), de club waar Mariënhemer Theo Duteweerd directeur van is, denkt dat er via een warme sanering pigbusiness (180 miljoen van de regering voor stoppende boeren) geen 1,5 miljoen varkens verdwijnen uit Nederland. De pers heeft die aantallen bedacht, zegt hun voorzitter, maar dat valt allemaal hard mee. De minister heeft deze week trouwens gezegd: minister-schouten-snapt-weerstand, dat Straathof daar in dat dorp gewoon mag beginnen. De gemeente heeft niks fout gedaan. Ik denk ook dat de pers fout zit. Het gaat waarschijnlijk dik over de 2 miljoen heen, die er verdwijnen maar dat bewaar ik voor komkommertijd. Dan krijgen traditioneel de boeren altijd de vuile was over zich heen. Grapje, wees voorbereid Theo, voordat je het weet is er weer stront aan de knikker.

Over droogte?

Het waterschap heeft deze week een persbericht met de titel “zonder regen neemt droogte toe” waterthema zouden ze daar nu echt denken dat de mensen dom zijn? Dat kunnen ze zelf toch wel bedenken!
Op een terras in Zwolle-Zuid had ik het aan de stok met iemand die zat te klagen ‘s nachts wakker te liggen van die rotboer die aan het beregenen was. Het geluid van de dieselmotor. Ik heb hem uitgelegd dat geen boer voor zijn plezier aan het beregenen is. Dat het bloed, zweet, tranen en veel brandstof, geld kost en dat als de gewassen nu geen water krijgen er een catastrofe volgt. Ze daarom 24/7 draaien maar ook dat s’ nachts beregenen het meest efficiënt is. Als de zon niet schijnt, het water de tijd krijgt om in de grond te trekken zonder dat het verdampt. Dat had hij zelf niet bedacht. De afdeling communicatie bij het waterschap schijnbaar ook niet toen ze een plaatje van een beregeningshaspel bij dat bericht zetten. Daar begon namelijk de discussie mee. Over die stomme boeren die maar alles mochten, terwijl we zuinig moesten zijn op water had hij op de site van WDODelta gezien.

GGD

Toch maar over die GGD dan? Heb ik mijn kop weer leeg en is het psychosociale probleem van deze ‘lompe boer’ voor deze week weer opgelost.

Heb je die tekst gezien? Een arts, een onderzoeker/epidemioloog en een hoogleraar sociale geneeskunde gaan dat onderzoek doen.
“Het onderzoek, zie: sallandcentraal, focust op de percepties van psychosociale gezondheid onder boeren, de verwachtingen die zij hebben van hulp, de belemmeringen die zij ervaren bij het zoeken en vinden van hulp en wat boeren daadwerkelijk nodig hebben aan ondersteuning.”

Praat geen poep man, zelfs als er bij een boer stront aan de knikker is, gaat hij nog door. Dat is de cultuur. Je zal andere taal moeten gaan praten anders wordt je onderzoek niks.

gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.