Gemeenteraad Olst-Wijhe bijt van zich af: college wordt teruggefloten

OLST-WIJHE – Geen extra stijging van de OZB, het eerste jaar geen bezuinigingen op de minima en geen miljoenen voor nieuw personeelsbeleid. In de gemeente Olst-Wijhe gaat de hand op de knip. In een vijf uur durende raadsvergadering heeft de gemeenteraad in Olst-Wijhe flink van zich laten horen.

Bij de behandeling van de Kadernota werden elf amendementen en moties ingediend. Het meest uitgebreide en brede amendement kwam van GemeenteBelangen. Na vele schorsingen en aanpassingen van dit amendement ging een meerderheid van de gemeenteraad uiteindelijk mee. D66 stemde als enige partij tegen. Zij hadden het stopzetten van de samenwerking met de regio Zwolle als speerpunt in de bezuinigingsronde. De voorgenomen bezuinigingen op de minima werden door de PvdA en het CDA getackeld. De VVD stak een stokje voor de extra OZB-verhoging.  

De gemeente Olst-Wijhe krijgt flink minder inkomsten vanuit het Rijk, terwijl de ambities in het raadsbrede coalitieakkoord groot zijn. Deze ambities zijn nu ook even geparkeerd. “Ik ontraad alle amendementen en moties”,  deelde wethouder Bosch mede. De raad besliste echter anders. Voor het komende jaar wordt een kleine greep gedaan uit de reserves. “Je kan wel dromen van een nieuwe brommer of een auto, maar als je dan geen geld meer hebt als de wasmachine kapot gaat moet je geld lenen. Dat wil je niet!”, laat Ron de Wit (GemeenteBelangen) in een reactie aan deze site weten. Hij noemt ook de voor de komende jaar te verwachten uitgaven omtrent het achterstallig onderhoud van tachtig bruggen en de bouw van nieuwe schoolgebouwen als reden om de plannen even te parkeren.

Voor de komende jaren ziet het huishoudboekje aan de inkomstenkant er niet zo rooskleurig uit. Daarom moet het college voorlopig stoppen met het najagen van de ambities. De gemeenteraad wil dat er de komende tijd op de winkel wordt gepast.1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.