Gemeente Olst-Wijhe scoort een ruime voldoende

OLST/WIJHE – De inwoners van de gemeente waarderen de inspanningen van de gemeente voor onder andere dienstverlening, zorg voor de woon- en leefomgeving, communicatie en samenwerking met inwoners als positief. Dit blijkt uit de Burgerpeiling 2018.

Om de twee jaar doet de gemeente Olst-Wijhe mee aan de burgerpeiling van Waarstaatjegemeente.nl. Dit onderzoek geeft inzicht in hoe inwoners over hun gemeente denken Uit de peiling van 2018 blijkt dat in Olst-Wijhe de rapportcijfers tussen de 6,2 en 6,8 liggen. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2016. Het onderzoek biedt inzicht in hoe de inwoners denken over: waarderingen voor de gemeente, de woon- en leefomgeving, de relatie inwoner en gemeente, de gemeentelijke dienstverlening en welzijn en zorg.

Kwaliteit openbare ruimte

Inwoners hebben de staat van de openbare ruimte in de Burgerpeiling 2018 iets positiever beoordeeld dan in 2014 en 2016. Het cijfer voor het onderhoud van het groen is ook stijgende maar wordt wat lager gewaardeerd dan het schoon of heel zijn van de openbare ruimte. De gemeente heeft dit jaar het niveau van het onderhoud in de kernen verhoogd. De verwachting is dat dit in een volgende Burgerpeiling ook effect zal hebben op de waardering van dit onderwerp.

Samenwerking inwoners

Het onderdeel ‘samenwerking met de inwoners’ krijgt een waardering van 6,2. Hiermee scoort de gemeente Olst-Wijhe 0,1 % hoger dan het gemiddelde. Voor de gemeente is de samenwerking met inwoners een belangrijk speerpunt en wil op dit punt nog meer inzet gaan plegen. Zij verwacht hiermee in de toekomst een nog betere waardering te kunnen bereiken.

Bereiken van de inwoners om mee te denken en te doen

De gemeente heeft onlangs ook nog een onderzoek laten uitvoeren naar hoe communicatie kan bijdragen aan het betrekken van inwoners en welke mogelijkheden e-participatie Olst-Wijhe biedt. Door de onderzoeker zijn in totaal 192 inwoners geïnterviewd. Hieruit komt naar voren dat een groep inwoners, die nu nog niet bereikt wordt om mee te denken en te doen, dit wel zou willen als de gemeente hiervoor andere middelen inzet. Meer dan 60% van de inwoners geeft aan het liefst online te willen meedenken, meedoen of mee te beslissen. De overige inwoners geven aan dat zij het liefst op een andere manier of in andere vormen willen meedoen of meedenken.

Wel of niet betrokken

Het onderzoek geeft aan dat 29% van de inwoners al eerder heeft meegedacht of meegedaan in een project of bijeenkomst van de gemeente. 71% dus niet. Van deze groep geeft bijna 28% aan wel de behoefte te hebben om mee te denken, te doen of te beslissen. Voor de gemeente is het interessant om te kijken hoe juist ook deze mensen betrokken kunnen worden. Uiteraard wel in combinatie met de groep die al heeft aangetoond om te willen participeren. De komende periode wordt daarom ook gekeken naar wat er met de resultaten van dit onderzoek kan worden gedaan. En zal gesproken worden over hoe er middelen en methoden kunnen worden aangepast aan de behoefte van de inwoners en die passen bij de ambitie van de gemeente om tot een nog betere samenwerking met de inwoners te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.