Deventer op Stelten pakt weer uit

150 voorstellingen van 25 theateracts/groepen uit binnen- en buitenland

DEVENTER – Van vrijdagavond 5 tot en met zondagmiddag 7 juli staat de binnenstad van Deventer in het teken van straattheaterfestival ‘Deventer op Stelten’. Op het programma staan 150 voorstellingen van 25 acts/groepen uit binnen- en buitenland.

Zij treden op twintig locaties in en rondom het centrum op: op pleinen, in parken, op straat, in kerken en in kleinere locaties. De meeste voorstellingen zijn gratis; voor enkele zijn tickets nodig. Deventer op Stelten trekt doorgaans naar schatting zo’n 125.000 bezoekers. De organisatie is in handen van het Evenementenbureau van de VVV Deventer.

Teatro del Silencio (Frankrijk/Chili) brengt de Nederlandse première van ‘Cap au Cimetière’. Ruim 22 professionele acteurs en dertig lokale amateurspelers nemen het publiek mee in een surrealistisch verhaal over leven en dood, geïnspireerd op de poëtische tekst ‘Beckett and Godot’ van de Chileense toneelschrijver Juan Radrigán. De voorstelling start op de Kapjeswelle en gaat via Onder de Linden naar de Vispoort om te eindigen op het Grote Kerkhof.

Kumulus (Frankrijk) pakt uit met ‘Silence Encombrant’. Op het plein staat een grote afvalcontainer. Als de container opent, ontvouwt zich een anderhalf uur durende voorstelling over mensen en het weggooien van afval.

Het Nederlandse theatergezelschap Close-Act heeft speciaal voor het festival de grootschalige paradevoorstelling ‘Couleurs Exceptionnel’ gemaakt met dertig professionele spelers en veertig amateurspelers en vrijwilligers. De parades starten als een ware kleurexplosie op twee verschillende plekken in de stad (Welle en Keizerstraat), komen samen op de Brink, om daarna gezamenlijk via de Zandpoort op de Welle te eindigen. Grote objecten, mobiele vliegkarren, kleurrijke steltspelers- en acteurs, gekleurde vlaggen, begeleid door percussie, pyro-effecten, gekleurde rook en confetti als ongekende ‘regenboog’ door de stad en langs de IJssel.

Ook Delrevés (Spanje) pakt uit met de voorstelling ‘Uno’, vol met dans op grote hoogte. Picto Facto (Frankrijk) komt naar Deventer met ‘Lampadophores’ (foto): acht gekleurde, veelal metershoge met lucht gevulde objecten bediend door vijftien spelers, die samen met publiek zingen, draaien en dansen. In ‘Regenbogen Ballett’ bewegen de zes spelers van Dulce Compania (Duitsland) zich als een abstract kunstwerk op stelten en segways.

Kleinschalig
Maar het is niet alleen maar groot, groter, grootst. De bezoekers komen ook diverse kleinschalige voorstellingen tegen. ‘WegWerpWereld’ van Vloeistof (Nederland) bijvoorbeeld: een korte dansvoorstelling rondom het thema duurzaamheid in een houten container op het Burgemeestershof. Voorzien van beschermende kleding en een helm nemen achttien bezoekers plaats in een kleine ruimte. Daar worden ze geconfronteerd met de resten van onbezorgd, welvarend leven. Hiervoor zijn wel tickets nodig.

Daarnaast zijn er ook twee gezelschappen uit Deventer te zien. Theater Gajes heeft het kinderboek ‘Max en de Maximonsters’ van Maurice Sendak bewerkt tot een theatervoorstelling. De cast bestaat uit professionele acteurs van Theater Gajes, amateurspelers en leerlingen uit het speciaal onderwijs VSO de Linde. Deze speciale festivalproductie over het kanaliseren van emoties en omgaan met een wereld vol prikkels is te zien in de Grote of Lebuinuskerk. TamTam Objektentheater (ook uit Deventer) brengt met ‘Een Onbewaakt Ogenblik’ een kleine voorstelling in het theater van de nieuwe Bibliotheek. Acteurs zijn stronken van oude leilindes, gedresseerde objecten en talentvolle gevonden voorwerpen, bespeeld door de twee spelers van TamTam. ‘Een Onbewaakt Ogenblik’ is alleen toegankelijk met tickets.

Hoogtevrees
Even een break nodig van het buitentheater? In het hart van het Worpplantsoen vindt van 5 tot en met 7 juli het avontuurlijke muziekfestival ‘Hoogtevrees’ plaats. Lekker luieren in het gras, genieten van heel veel bands, DJ’s, een hapje en een drankje. Op het programma staan optredens van onder meer Orkesta Mendoza, Dez Mona, The Visual, Broken Brass Ensemble, A Mili, Vera Bon, Eriksson Delcroix, The Antler King en Crayon Sun. ‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd in samenwerking met Poppodium het Burgerweeshuis.

Het programma van Deventer op Stelten duurt op vrijdag van 20.30 tot 24.00 uur; op zaterdag van 12.30 tot 17.00 uur en van 20.30 tot 24.00 uur en op zondag van 12.30 tot 17.00 uur. Voor meer informatie over het programma en eventuele voorverkoop zie staging2.deventeropstelten.nl.

Picto Facto brengt de voorstelling ‘Lampadophores’. Foto: Thierry Michel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.