College Raalte wil door met buurtbemiddeling

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil de komende vier jaar verder met het project Buurtbemiddeling. In de gemeente Raalte zijn sinds 2017 circa zeven vrijwilligers actief die bemiddelen bij verschillende buurtconflicten: van ruzies tot irritaties over overlast. Het project, een gezamenlijk initiatief van de gemeente Raalte, SallandWonen en politie, is geëvalueerd en blijkt succesvol te zijn.

In 2017 werden de vrijwilligers 28 keer ingeschakeld in de gemeente Raalte en vorig jaar 21 keer. De teller voor 2019 (t/m april) staat op twaalf. Het streven is 50 tot 55 actietrajecten per jaar. De gemeente wil daarom het project beter onder de aandacht brengen. “Conflicten heb je overal en ook in deze gemeente”, stelt burgemeester Martijn Dadema. “Door snel in te grijpen, voorkom je gedoe! Dat is ook in het belang van SallandWonen en de politie.” Irritaties beginnen vaak met een kleinigheid, zo benadrukt het college. “Bijvoorbeeld ergernis over geluidsoverlast of rommel in een portiek. Wanneer buren verzuimen met elkaar te praten, kan zo’n kleinigheid uit de hand lopen. De politie of gemeente inschakelen levert niet altijd de ‘vrede’ en duurzame oplossing op die buren zich wensen.” Het belangrijkste doel van buurtbemiddeling is een duurzame oplossing door de onderlinge communicatie te herstellen, het wederzijdse respect te bevorderen en toe te werken naar afspraken die voor alle partijen aanvaardbaar zijn.

Buurtbemiddeling Raalte werkt met een jaarlijkse begroting van 40.308 euro. De gemeente Raalte en SallandWonen financieren het project beide voor de helft. Dat betekent dat Raalte de komende vier jaar dik 20.000 euro per jaar kwijt is aan het project. De gemeenteraad beslist bij de behandeling van de begroting over het toekennen van de financiële middelen.

Bemiddelaars kunnen rekenen op ondersteuning van de welzijnsorganisatie Raster Welzijn (Deventer, waar het project ook werd geïntroduceerd). Bij conflicten verwijzen de gemeente, SallandWonen en politie inwoners door naar Buurtbemiddeling. Inwoners kunnen ook zelf contact zoeken met Buurtbemiddeling. Voor meer informatie: 0572-728 003 of info@buurtbemiddeling-raalte.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.