Gewoon Carolien: Ontspannen op vakantie gaan en zijn

Over twee weken breekt de vakantie in dit deel van het land aan. De voorpret is groot, iedereen heeft zin in de vakantie en maakt al verhalen in het hoofd hoe mooi het zou kunnen zijn. Vakantie is bedoeld om bij te komen van ons drukke dagelijks bestaan, om uit te rusten en om nieuwe energie op te doen.

Alleen lijkt vakantie niet voor iedereen zo ontspannend als we zouden denken. Vooral de mensen die kort voor vertrek nog druk bezig zijn om taken af te ronden en hun werk over te dragen (controle houden, perfectionisme, groot verantwoordelijkheidsgevoel, workaholics), hebben moeite te ontspannen juist wanneer de spanning wegvalt. Op de vakantie zelf zijn er teleurstellingen over het weer, de woning, het eten, ongedierte, irritaties aan hun reisgenoten en slechte matrassen.

Zelfs hoe de mens over zichzelf denkt, is soms tijdens de vakantie slechter. Je kunt er dus ontregeld van raken. Een op de zes vakantiegangers raakt aangekomen op hun vakantiebestemming flink in de war. Psychische klachten zijn heimwee, slapeloosheid, somberheid en zweverigheid. De structuur van de dagelijkse gang van zaken valt weg naar een situatie van ontspanning en zorgeloosheid.

Ook fysieke klachten als migraine, obstipatie, diarree, een griepje, heel erg vermoeid zijn terwijl je ‘gewoonlijk’ nooit ziek of moe bent, komen de eerste dagen van de vakantie veel voor. In 1986 was ik zelf erg onder de indruk van het overlijden van de hyperactieve talentvolle presentator Willem Ruis. Op vakantie heeft hij een hartaanval gekregen na een druk, emotioneel pittig en uitdagend seizoen. Hij was pas 41 jaar. Het blijkt dat grote hartproblemen veel voorkomen, gezien de overlijdensberichten de eerste weken van een vakantie.

Ontspannen op vakantie gaan en zijn is dus belangrijk. Op vrije dagen, tijdens een sessie bij mij en op vakantie hebben mensen meer aandacht voor hun lichaam en worden ze bewust van hun lichamelijke ongemakken. Ze komen dan letterlijk weer meer in hun lichaam. Ik mag harde verantwoordelijke werkers begeleiden en in de loop van de tijd maken ze kleine aanpassingen in hun leefstijl. Het doel is ontspannen zijn en klachten veranderen. Voordat ze op vakantie gaan, komen ze een of een paar keer extra om de overgang naar ontspanning beter door te komen. Om onbewuste lichamelijke klachten, angstjes, onzekerheden en onbewuste onzichtbare zaken ‘onder controle’ te krijgen. Zo kunnen ze beter slapen, zitten ze beter in hun lijf en kunnen ze beter met hun liefjes overleggen waar hun behoeftes liggen.

Ontspannen op vakantie dus. Heb het fijn!

1 REACTIE

  1. Ik kan al die stress-kippen een fietsvakantie aanbevelen. Iedere dag op weg naar een nieuwe bestemming is grandioos. Persoonlijk ervaar ik namelijk de reis naar de bestemming prettiger dan het verblijf ter plekke.
    Uitgezonderd wintersport natuurlijk 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.