Zondagse Gedachte: Pinksteren 2019

Als ik een enquête op straat zou houden over de betekenis van Pinksteren, dan zullen veel mensen het niet weten. Het is een van de christelijke feestdagen die geassocieerd wordt met een vrij weekend, kamperen of er even tussen uit. Misschien dat een enkeling zou zeggen: Pinksteren, dat is de uitstorting van de Heilige Geest!

Maar wat zeggen we daar eigenlijk mee: de uitstorting van de Heilige Geest! Dat blijft lastig. Maar als ik nu zou zeggen: ‘Oh, ik kreeg toch helemaal de geest deze week’, dan wordt er gevraagd: ‘Vertel, waarom, wat heb je gedaan?’ Want de geest krijgen, heeft te maken met enthousiasme en beweging. Zo zijn er ook andere associaties. Geestdodend. Daarin zit al opgesloten: als er geen geest is, dan is er ook geen leven in de brouwerij. Of ‘de geest is uit de fles’. Dat doet denken aan chaos of alcohol!

Maar wat gebeurde er nu zo’n 2000 jaar geleden, dat men spreekt over de uitstorting van de Heilige Geest. Er waren toen veel mensen in Jeruzalem vanwege het oogstfeest, een soort dankdag voor het gewas. Ook de leerlingen van Jezus waren er. Maar in hun verdriet om het heengaan van Jezus hadden ze zich afgesloten voor de wereld.
Het is niet zo gek als je verdriet hebt, je je wilt afsluiten. Soms voel je je zo geblokkeerd, dat er geen doorkomen aan is. En toch kan het zomaar gebeuren: iemand zoekt je op, of je leest iets, of je ziet iets, waardoor er een verandering komt. Misschien is het een stem in je, Gods stem, je geweten. Iets dat moed en kracht geeft om in beweging te komen.

Zoiets gebeurde er ook bij die leerlingen. Ineens komen ze in beweging. Hebben het gevoel dat ze over Jezus moeten vertellen, want als ze zo blijven zitten, dan is Jezus echt dood! Dan gaat het verhaal over God en Jezus niet verder. Hoe Jezus heeft laten zien dat mensen in al hun veelkleurigheid samen goed kunnen leven vanuit respect voor elkaar. Dat in beweging komen is Gods Geest, Gods adem, Gods Trooster! Daar werden de leerlingen enthousiast van.

Het zou mooi zijn als wij dat ook zouden kunnen. Elkaar respecteren in onze veelkleurigheid en enthousiast maken vanuit Gods oneindige liefde.

Goede Pinksterdagen gewenst
Ds. Martje Veenstra-Oving, Wijhe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.