Zeven verdachten aangehouden wegens hennepteelt in onder meer Raalte

RAALTE – De politie heeft zeven mannen opgepakt in verband met grootschalige hennepteelt. De bende had onder meer een plantage in Raalte.

De politie is afgelopen jaar een onderzoek gestart naar de exploitatie van hennepplantages en witwaspraktijken. Hiervoor zijn dinsdagochtend zeven mannen aangehouden die worden verdacht van het plegen van misdrijven binnen de opiumwetgeving en deelname aan een criminele organisatie.

Als eerste werd een 56-jarige man uit Huissen aangehouden en daarna drie mannen in de leeftijd van 32, 38, 27 en twee mannen van 40 jaar die verblijven en wonen in zowel Hengelo als Enschede. Tevens werd er een 38-jarige man uit Nijmegen aangehouden in een pand in Nijmegen waar 1.600 hennepstekken en 263 planten werden aangetroffen.

Doorzoekingen
Na deze aanhoudingen zijn in een paar panden in Hengelo, Huissen, Gendt, Nijmegen, Enschede en in een winkel in Enschede doorzoekingen geweest door het rechercheteam. Op twee locaties in Hengelo en Enschede zijn actieve hennepkwekerijen aangetroffen (totaal 600 planten). Op twee andere locaties ontdekten de rechercheurs sporen van geruimde plantages. Op weer andere locaties werden onder andere apparatuur en plantenvoeding voor het telen van hennep in beslag genomen. In Gendt stond een aanhangwagen die compleet was ingericht voor het telen van hennep. Deze is in beslag genomen.

Afgelopen jaar zijn meer dan tien hennepplantages in Oost-Nederland, onder andere in Aalten, Winterswijk, Dieren, Raalte, Hengelo en Enschede, ontmanteld die gelinkt worden aan vijf aangehouden verdachten.

Voertuigen
In totaal zijn drie voertuigen in beslag genomen voor nader onderzoek. Hieronder ook een bedrijfsbus. Deze bus was voorzien van een naam van een bedrijf. Het vermoeden bestaat, dat dit bedrijf enkel als dekmantel en/of witwasconstructie bestond. Vermoedelijk wordt ook de Enschedese winkel gebruikt om ‘zwart’ geld ‘wit’ te wassen. De werkwijze van de 38-jarige hoofdverdachte uit Hengelo wordt, door het gebruik van de bedrijfsbus en de winkel, gezien als ondermijnend. Zie voor meer informatie over ondermijning.

Het rechercheteam verwacht de komende perioden zowel nog meer personen aan te houden als hennepplantages op te rollen. Dinsdag hebben ongeveer 65 politiemedewerkers zich ingezet om deze actie uit te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.