Tips Ribs & Blues: van Vintage Trouble tot DeWolff

Tips voor Ribs & Blues van Harry Radstake, Marijn Ooijman, Ingrid Bosch en Reinier van den Anker

RAALTE – Drie dagen lang zijn er tijdens Pinksteren 24 bands uit binnen- en buitenland te horen en zien op het 23e Ribs en Blues festival in hartje Raalte. Voor de eerste keer is het hele programma, ook de zaterdagavond, helemaal gratis.

Hoewel de optredens op het grote Mainstage en het iets kleinere Deltastage grotendeels op elkaar afgestemd zijn, zal er zo nu en dan gekozen moeten worden. Ook deze week geven liefhebbers en kenners tips over welke bands er zeker bekeken en beluisterd moeten worden. Vandaag de tips van Harry Radstake uit Raalte, Marijn Ooijman en Ingrid Bosch uit Olst en Reinier van den Anker uit Heino.

Radstake (actief voor het Bluesmagazine) vond het een moeilijke keuze: “De line-up is geweldig dit jaar. Toch maar een keuze gemaakt, te beginnen bij Gov`t Mule. Een band die je niet mag missen, omdat het zo`n enorme eenheid is met Warren Haynes als frontman. Southern rock zoals je het graag hoort. Lange nummers, geweldige gitaarsolo`s en een band die er plezier in heeft. Mijn tweede tip is Robert Jon & The Wreck, ook weer Amerikaans met Southern rock, maar wat een band! Met Robert Jon die echt uitstraalt een klassieke ‘redneck’ te zijn. Op het podium laten ze stevige nummers horen, de beuk gaat er in, maar ook de ballads zijn formidabel.”

Als derde tipt Radstake Matt Schofield uit het Verenigd Koninkrijk. “Hij is al eerder bij Ribs & Blues geweest en heeft toen bij mij een erg goede indruk achtergelaten. Hij behoort tot de top van de gitaristen. Met zijn mix van blues, funk, jazz weet hij je echt te raken. Mijn must see is Vintage Trouble. Wil je spektakel met een mix van goede rock, soul en blues, dan mag je deze band uit Amerika niet missen. Met frontman Ty Taylor is het een groot feest en hoef je je zeker niet te vervelen. Een terechte afsluiter voor Ribs & Blues 2019!”

Blackberry Smoke
Marijn Ooijman en Ingrid Bosch van ‘Dé Blueskrant’ in Olst beginnen meteen met Blackberry Smoke uit Atlanta (Georgia) op de zaterdagavond. “Een absolute must see voor de liefhebber van Southern rock! Ze klinken als een mix van ZZ Top en Lynyrd Skynyrd die de fraaie harmonieën van The Allman Brothers in ere weten te houden. Voor onze meest recente Blueskrant hadden we een interview met Johnny van Zant, de frontman van Lynyrd Skynyrd waarin hij ons verzekerde dat hun erfgoed met Blackberry Smoke is veiliggesteld. Een tweede tip is Dale Watson. Pure country zou je zeggen want hou je van Johnny Cash, Merle Haggard, Hank Williams, honky tonk, rockabilly en outlaw, dan mag je Dale Watson absoluut niet missen. Watson vindt het moeilijk om zichzelf te vereenzelvigen met de hedendaagse countrymuziek en heeft daarom ‘Ameripolitan’ tot nieuw genre uitgeroepen. Neemt niet weg dat zijn verhalen uit het leven gegrepen zijn en gaan over de alledaagse dingen en zijn ervaringen ‘on the road’. Truckersongs, drankgelag, liefde, humor, vrijheid, gezongen met een bronzen timbre en gespeeld met een doordringende roots-twang.”

Ook op maandag gaan de twee voor Vintage Trouble. “Deze afsluiter van Ribs en Blues 2019 betekent vuurwerk. Vintage Trouble is een gewaagd en brutaal avontuur van flamboyante rock, soulvolle blues, R &B grooves en pop en sinds de oprichting langzaam maar zeker uitgegroeid tot het best bewaarde geheim van de rock ‘n’ roll. Als laatste tip Flavium, al 50 jaar bluespower en nog steeds ontembaar. Oprichter en gitarist Anne Geert Bonder’s gitaarspel herken je uit duizenden en toch is geen enkele solo hetzelfde.”

King King
Voor Reinier van den Anker van Stichting Live Music Heino springen er drie bands uit, te beginnen met het Schotse King King: “Een geweldige bluesrockband die succes verdient, zeker in Europa! Maar liefst vijf awards werden door dit kwartet in de wacht gesleept. Album van het jaar, beste zanger Alan Nimmo, beste song Rush Hour, beste bassist Lindsay Coulson en de Award voor de beste songwriting van het jaar. Kortom een geweldige live band. Echt een must see!”

Ook Blackberry Smoke mag op zijn belangstelling rekenen: “Pure Southern rock. Blackberry Smoke speelt met een beetje bluegrass, boogie, country en hardrock en is voor iedere rockliefhebber een plezier om naar te kijken en te luisteren!” Zijn derde tip is het Nederlandse trio DeWolff: “Herkenbare Nederlandse bluesrock band met een heerlijke authentieke eigen saus. Wat mij betreft is dit één van de beste live rockband van Nederland. Altijd vernieuwend en in ontwikkeling. Inspirerend!”

Voor meer informatie over het programma en de tijden zie staging2.ribsenblues.nl.

Foto: De Amerikaanse band Vintage Trouble sluit maandagavond Ribs en Blues 2019 af.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.