TIP Salland: Betaald parkeren bij ziekenhuizen ‘niet normaal’

RAALTE – 64 procent van de deelnemers aan de laatste vragenronde van TIP Salland vindt betaald parkeren bij een ziekenhuis niet normaal. De helft daarvan koos bij de stelling dat betaald parkeren heel normaal is voor de optie ‘oneens’; de andere helft voor ‘zeer oneens’. Dertig procent was het (al dan niet zeer) eens met de stelling; 6 procent koos voor de optie neutraal.

Onderzoek wijst uit dat betaald parkeren bij Overijsselse ziekenhuizen het afgelopen jaar duurder is geworden. Zo zijn de kosten bij onder meer het Deventer Ziekenhuis gestegen. Daar betaal je nu 1,20 euro per uur, terwijl dat twee jaar geleden nog 1 euro per uur was.

De mensen die het eens waren met de stelling (en betaald parkeren dus normaal vinden) kregen ook het verzoek om hun standpunt te beargumenteren. Daarbij waren er meerdere opties, waarbij er een of meerdere aangevinkt konden worden. 76 procent van hen stelt dat het onderhoud van het parkeerterrein ook kosten met zich mee brengt. 20 procent stelt dat ziekenhuizen bedrijven zijn die ook geld moeten verdienen en 48 procent koos voor de optie: ‘Het geld dat niet wordt opgehaald met parkeren zal dan elders vandaan moeten komen’. 16 procent vinkte het vakje ‘anders’ aan. Omdat betaald parkeren gebruik van het OV stimuleert of omdat betaald parkeren wildparkeren voorkomt. Wel stelde een van hen: “Het moet geen melkkoe zijn om andere kosten die onder parkeren vallen te dekken.”

Acceptabel
Ook de mensen die het oneens waren met de stelling mochten hun zegje doen. 76 procent antwoordde met ‘In het ziekenhuis ben je niet (altijd) voor je plezier; 28 procent met ‘De kosten rijzen uit de pan’ en 22 procent koos voor de optie ‘anders’. Een van hen stelde: “Als een ziekenhuis in of bij het centrum ligt vind ik het wel normaal, want anders zou het parkeerterrein door iedereen gebruikt gaan worden en kunnen de patiënten/bezoekers niet meer terecht. Maar bijvoorbeeld in Deventer is dat zeker niet het geval en is de parkeeropbrengst gewoon een melkkoe voor het ziekenhuis.”

Op de vraag ‘Welk maximaal parkeertarief vindt u acceptabel voor het parkeren bij ziekenhuizen?’ antwoordt 41 procent van de respondenten: “Niets, enkel gratis parkeren is acceptabel bij een ziekenhuis.” 19 procent vindt een parkeertarief van 50 cent per uur acceptabel; 24 procent 1 euro en 12 procent 1,50 euro.

Op de stelling ‘Patiënten zouden gratis moeten kunnen parkeren bij ziekenhuizen’, antwoordt in totaal 74 procent van de respondenten: ‘(Zeer) mee eens’. In totaal 18 procent van de respondenten antwoordt: ‘(Zeer) mee oneens’.

Indicatief
TIP Salland is een onafhankelijk burgerpanel dat de meningen van inwoners uit Raalte en Olst-Wijhe raadpleegt over lokale onderwerpen. Op dit moment zijn 201 inwoners van Salland aangehaakt. Aan dit vragenonderdeel van TIP Salland namen 84 leden van het digitale burgerpanel deel. Hierdoor zijn de resultaten op dit moment nog indicatief en niet representatief. De onderzoeksrapporten zijn na te lezen op staging2.tipsalland.nl. Ook meepraten en meedenken over lokale onderwerpen? Meld je dan hier aan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.