TIP Salland: 46 procent wil berging alle oorlogsvliegtuigen

RAALTE – 46 procent van de deelnemers aan de vragenronde van TIP Salland is van mening dat de wrakken van oorlogsvliegtuigen, zoals die in Mariënheem, koste wat kost moeten worden geborgen.

92 procent van die groep motiveert die keuze met de overweging dat de nabestaanden van de omgekomen bemanning recht hebben op de berging. Zij vinden bijna allemaal (97 procent) dat het Rijk de kosten moet dragen. 34 procent is het er (al dan niet zeer) mee oneens. 54 procent van die groep is van mening dat het geld beter gebruikt kan worden.

De gemeente Raalte dringt er in Den Haag op aan om de locatie van het WOII-vliegtuigwrak bij Mariënheem op te nemen in het huidige werkprogramma voor wrakbergingen. Op de grens tussen Mariënheem en Luttenberg (bij de Bloemenkampsweg) liggen de resten van een Lancaster bommenwerper. Die stortte daar op 13 juni 1943 neer. Het toestel had zeven bemanningsleden aan boord, waarvan twee niet werden gevonden. Binnen het nationale bergingsprogramma is ruimte voor dertig tot vijftig bergingen, terwijl er in Nederland nog circa vierhonderd wrakken liggen. De opruimkosten bedragen naar schatting circa een half miljoen per wrak.

Op de stelling dat het goed is dat het nationaal bergingsprogramma bestaat, antwoordt in totaal 66 procent van de respondenten: ‘(Zeer) mee eens’. In totaal 15 procent van de respondenten antwoordt: ‘(Zeer) mee oneens’. 19 procent blijft neutraal.

Nabestaanden
Bij de respondenten die niet achter het bergingsprogramma staan, zijn geluiden te horen als: “Respect en dankbaarheid naar de doden uit WO1 en WO2 is goed en vanzelfsprekend, maar dat oude ijzer mag naar de schroothoop, hoeft niet zoveel kostbare miljoenen te kosten en kostbare plaats in te nemen.”
Bij de stelling dat de wrakken koste wat kost moeten worden geborgen, plaatst een van de respondenten wel een kanttekening. “Alleen als nabestaanden er om verzoeken ben ik het met de stelling eens.” Een ander motiveert zijn keuze met: “Met name voor de nabestaanden. Een graf voor de piloten die voor onze vrijheid hebben gestreden. Het minste wat we kunnen doen is ze een waardig graf geven.”

‘Laten rusten’
Een deelnemer die het oneens is met de stelling motiveert zijn keuze als volgt: “Het is een graf en moet als zodanig gemerkt en gerespecteerd worden, maar mijn grootouders werden ook geruimd van een begraafplaats omdat er huizen gebouwd werden.” Een ander: “Soms moet je dingen gewoon laten rusten… Je krijgt er de gesneuvelden immers niet mee terug. Daarom is het mijns inziens voldoende om te weten waar het neergestorte toestel is neergekomen. Bovendien zijn de kosten voor de berging van het wrak erg hoog. Dat kunnen we beter aan het ‘heden’ besteden dan aan het ‘verleden’.” Daarnaast vindt een deelnemer dat wrakken alleen geborgen moeten worden als er sprake is van situatiegevaar. Weer anderen vinden een gedenkteken (en eerbetoon) genoeg.

97 procent vindt dat het Rijk de kosten van de berging moet dragen, maar ook het land van herkomst wordt genoemd.

Burgerpanel
TIP Salland is een onafhankelijk burgerpanel dat de meningen van inwoners uit Raalte en Olst-Wijhe raadpleegt over lokale onderwerpen. Op dit moment zijn 201 inwoners van Salland aangehaakt. Aan dit vragenonderdeel van TIP Salland namen 83 leden van het digitale burgerpanel deel. Hierdoor zijn de resultaten op dit moment nog indicatief en niet representatief. De onderzoeksrapporten zijn na te lezen op staging2.tipsalland.nl. Ook meepraten en meedenken over lokale onderwerpen? Meld je dan hier aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.