Romantiek op de maandagavonden in de Basiliek van Raalte!

RAALTE – Op maandag 1 juli start in de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing te Raalte een orgelserie van vijf orgelconcerten.

In deze Basiliek staat één van de grootste Ademaorgels van Nederland. Dit orgel is gebouwd in 1927 en werd destijds geplaatst in de Rooms-Katholieke Michaëlskerk van Zwolle. In 2006 is de Michaëlskerk gesloten. Het orgel is gerestaureerd en vervolgens geplaatst in de Basiliek van Raalte. Op 14 september 2008 is het orgel in gebruik genomen. Toon Hagen heeft toen een orgelconcert gegeven. Het Ademaorgel heeft 43 stemmen, drie manuelen en pedaal. De tractie is electro-pneumatisch.

André van Vliet zal deze serie openen. Thema van deze orgelconcerten is ‘Romantiek op de maandagavond’. De programma’s die op deze avonden worden gespeeld hebben een romantische inslag. Van Vliet zal deze avond openen met een werk van de Canadese organist Denis Bédard. Verder zal André van Vliet de hele 4e symphonie van Charles Marie Widor ten gehore brengen. Louis Vierne, Marius Monnickendam en César Frank zullen deze avond niet ontbreken.

Maandag 8 juli zal Harm Hoeve uit Rouveen het tweede orgelconcert verzorgen en op maandag 15 juli is het de beurt aan Gerwin van der Plaats uit Kampen. Gerwin opent met een koraalbewerking van John Stuard Archer. De hele sonate 2 c-moll van Felix Mendelssohn-Bartholdy wordt u deze avond ook voorgeschoteld. Verder zal werken spelen van o.a. Felix Alexandre Guilmant, Cesar Franck en Hendrik Andriessen. Gerwin sluit het concert af met een improvisatie met thema’s uit het publiek,

Het vierde orgelconcert is op maandag 12 augustus. Dit concert wordt verzorgd door de bekende organist Vincent de Vries. Hij is geboren in Scheveningen, maar woont en werkt in Seoul. Daar is hij verbonden aan de Yonsei University. Hij komt regelmatig naar Nederland om orgelconcerten te verzorgen. Hij zal zijn concert openen met Präeludium und Fuge in D-Durr “Halleluja” van Franz Schmidt. Verder zal hij o.a. werken van Feike Asma, Johann Sebastian Bach, Hendrik Andriessen spelen. Vincent sluit af met de Final uit de 1e symphony van Louis Vierne!

Op maandag 19 augustus wordt het laatste orgelconcert gegeven. Evert van de Veen uit Voorthuizen zal het slotconcert verzorgen. Afgelopen juli heeft Evert een nieuwe cd opgenomen in de St. Eustache d’Auteuil in Parijs. Op deze cd heeft hij speelt hij onbekende werken van Franse en Belgische componisten. Evert zal deze avond werken van zijn nieuwe cd spelen. Hij speelt o.a. de Marche Nuptiale van August de Boeck, Méditation en sol mineur opus 22 van Henri Deshayes, Scherzo pour orgue van Joseph Tilborghs en een Scherzo symphonique van Georges Debat-Panson. Van de Veen begint en eindigt met koraalwerk.

Het beloven muzikale avonden te worden! Het is een avond voor het hele gezin. Ideaal uitje voor vakantiegangers die in de buurt zijn.

De concerten beginnen om 20.00 uur. De deuren van de kerk gaan om 19.30 uur open. De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen 10 euro en voor kinderen t/m 12 jaar 2 euro.

Meer informatie zie: https://staging2.orgelserieraalte.nl/

Allen hartelijk welkom!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.