Raalte ziet vooral kansen voor kleinere zonneparken

RAALTE – Bij aanvragen voor zonneparken in de gemeente Raalte tot twee hectare beslist het college van B&W; bij aanvragen voor grotere projecten de raad. Dat is één van de richtlijnen die het Raalter college wil aanhouden voor de aanleg van zonneparken in het buitengebied. Wethouder Frank Niens laat weten dat er op dit moment zeven aanvragen liggen voor zonneparken groter dan twee hectare. Het college zegt echter vooral in te zetten op kleinere zonneparken.

De gemeenteraad buigt zich op donderdag 20 juni tijdens een rond-de-tafelgesprek over het nieuwe pakket aan richtlijnen. De week daarna besluit de raad of ze akkoord is met het richtlijnenpakket. Uitgangspunt is dat de zonneparken door en/of in dialoog met inwoners ontwikkeld worden. Een aanzienlijk deel van de productie/opbrengst van het zonnepark (minimaal 50 procent) dient in eigendom te komen van de lokale omgeving. De zonneparken moeten bovendien passen in de omgeving. Dat laatste is natuurlijk nogal rekbaar.

“Niet zomaar middenin een gebied”, verduidelijkt Niens. Wat de locaties betreft, zegt hij vooral te denken aan randen van bestaande infrastructuur (wegen/spoorlijnen). “We hebben niet de illusie dat we iedereen altijd 100 procent tevreden kunnen maken. We zien vooral kansen voor de kleinere zonneparken. In het buitengebied is de benodigde capaciteit qua elektriciteitsnetwerk vaak al aanwezig, dit kan ingezet worden voor de energieopgave.”

Beperkt ruimte
Wel is er nog een stevige ‘maar’. Op dit moment geeft netbeheerder Enexis namelijk aan dat er in de gemeente Raalte beperkt ruimte is voor het terug leveren van energie aan het elektriciteitsnet. Dit kan gevolgen hebben voor het aantal zonneparken dat gerealiseerd kan worden.

Naast het vaststellen van deze richtlijnen blijft de gemeente ook inzetten op het realiseren van zonnepanelen op (bedijfs)daken. Zo worden er momenteel bij tien bedrijven energiescans uitgevoerd. Deze scans dienen straks als voorbeeld voor andere bedrijven. Ook is er aandacht voor kleinschalige zonneparken op bestaande erven en restgronden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar een vereenvoudiging van de procedures voor dit soort zonneparken, zodat de kosten omlaag kunnen. Daarnaast zet Raalte ook bewust in op het stimuleren van initiatieven uit de kernen.

Het zonnepark in Heeten. Foto: Made by Drones

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.