Raalte investeert nog eens 95.000 euro in grond Te Wierik

RAALTE – De gemeente Raalte investeert 95.000 euro extra om de grond waarop eerder pluimveehouderij Te Wierik was gevestigd geschikt te maken voor bedrijfsvestiging.

Op het terrein zijn, na de sanering van jaren geleden, nog puinresten en kleine stukjes asbest aangetroffen. Hoewel de grond voldoet aan de geldende normen en milieukundig geschikt is voor uitgifte als bedrijventerrein, kiest de gemeente toch voor extra maatregelen. De voormalige Te Wierik-gronden maken onderdeel uit van De Zegge VII.

“Het algemene beeld uit de tot nu toe gevoerde verkoopgesprekken is dat de markt kwalitatief goede bouwkavels verwacht”, zo stelt de gemeente. Raalte wil nu de grond van het perceel Te Wierik tijdens het bouwrijp maken grondig zeven. Daarmee was wat de toplaag betreft al rekening gehouden, maar Raalte breidt het werkplan op twee punten uit. Als men dieper gelegen puinhoudende grond aantreft, wordt die nu ook uitgegraven en gezeefd.

Daarnaast wil de gemeente een ander type grondzeef gebruiken. Daarmee ontstaan er drie grondgroepen: schone grond; fijne puinresten met mogelijk stukjes asbest (voor de afvoer) en grof puin, dat wordt gebroken en vervolgens wordt gebruikt voor wegfundering. “Dat voorkomt discussies achteraf, bijvoorbeeld tijdens de bouwfase als men puin of eventueel stukjes asbest tegenkomt”, zo stelt de gemeente.

‘Verklaarbaar’
De gemeente is van mening dat de vondsten van puin ‘verklaarbaar’ zijn. “Omdat tijdens de sloop en sanering niet al het zand en grond dat verwerkt werd, gezeefd was. Gronddepots die beduidend veel puin bevatten, zijn gezeefd voordat de grond/het zand op de locatie is hergebruikt. Daarnaast is echter zand/grond zonder zeefhandeling verwerkt in het terrein. Er is veel gegraven maar niet elke ‘vierkante meter’ grond is op de schop geweest. Daar was milieukundig gezien geen aanleiding voor (er gold op basis van bodemonderzoeken geen saneringsnoodzaak voor het gehele perceel).”

Datzelfde, die verklaarbaarheid, geldt volgens de gemeente ook voor de vondsten van asbestdeeltjes: “Gezien het gebruik van de grond in het verleden en de hoeveelheid asbest die in gebouwen en in de grond aanwezig was.”

Normen
Volgens landelijke normen mag de bodem in bepaalde mate asbest bevatten (100 mg/kg). Raalte hanteert echter een zorgvuldigheidsnorm van 30 mg/kg. De norm voor puin valt onder het toepassen van grond met bodemvreemd materiaal en is 5 procent. “Dat klinkt niet veel, maar is in het veld een behoorlijke hoeveelheid aan puin.”

De extra kosten van 95.000 euro komen voort uit het gebruik van het andere type zeef, dat een lagere productiesnelheid heeft; de inzet van een milieukundig begeleider; afvoerkosten van de asbestresten en extra grondverzet. Het bedrag kan gedekt worden vanuit de bestaande begroting, waarin een post onvoorzien is opgenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.