Raalte intensiveert aanpak zorgfraude

RAALTE – De gemeente Raalte neemt maatregelen om zorgfraude sneller te signaleren en aan te pakken. De twee fraudepreventieambtenaren krijgen meer bevoegdheden. Daarnaast zet de gemeente erop in om de informatievoorziening naar inwoners die gebruik maken van gelden uit de Wmo en de Jeugdzorg (en zorgverleners) over hun rechten en plichten te verbeteren. De maatregelen maken allemaal deel uit van het nieuwe fraudepreventieplan dat het college heeft vastgesteld.

Signalen van zorgfraude, specifieker fraude met persoonsgebonden budgetten, nemen landelijk toe. Er zijn de afgelopen jaren al verscheidene initiatieven ontwikkeld op landelijk niveau om fraude te bestrijden. Maar handhaving van de regels blijft een taak van de gemeente. Raalte kiest voor een integrale handhaving. Dat betekent dat de controle breder wordt opgepakt. Matcht een dure auto voor de deur bijvoorbeeld wel met de inkomenssituatie?

In dat kader heeft de gemeente zich ook aangesloten bij het Informatieknooppunt Zorgfraude, waardoor verdenkingen van zorgfraude sneller met andere betrokken partijen (Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en andere gemeenten) gedeeld kunnen worden. De twee fraudepreventieambtenaren mogen nu, net als de sociale recherche, bij ernstige vermoedens van fraude bedrijfspanden betreden. Ook wil de gemeente strenger toezien op georganiseerde zorgfraude.

“Zorg kan gepaard gaan met hoge bedragen en er is vaak een kwetsbare groep bij betrokken”, zo stelt de gemeente. “Dit maakt het aantrekkelijk om te frauderen. Malafide bureaus maken hier handig gebruik van.” Wordt gebruikgemaakt van zorggeld, dan controleert de gemeente of dit geld wordt besteed aan het inkopen van de juiste zorg. Bij een uitkering controleert de gemeente of de ontvanger aan de bijbehorende verplichtingen voldoet. Bij vaststelling van fraude volgen repercussies. Uitkeringen kunnen worden verlaagd en zorg kan worden stopgezet. De gemeente vordert het teveel betaalde bedrag altijd terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.