Ons kent ons op het Sproeifeest in Hoonhorst

Met dit jaar Fiets ‘m d’r in in plaats van survivalrun en EK/NK Houtzagen

HOONHORST – ‘Fiets ‘m d’r in’ in plaats van de Iron Muscle Run en de (lastminute) toevoeging van het NK/EK Houtzagen; dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het programma van het Sproeifeest in Hoonhorst.

Het dorpsfeest vindt dit jaar plaats van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni. Tot de in het oog springende programmaonderdelen behoren verder onder andere een cabaretavond, een pubquiz, de Hoonhorster Joarmarkt en meerdere feestavonden.

“De organisatie van de Iron Muscle Run, een survivalrun, kostte ons de laatste jaren heel veel tijd en energie”, legt Richard Beltman, bestuurslid van Stichting de Hoonhorster Sproeifeesten uit. “Bovendien was de originaliteit er een beetje van af. Dergelijke activiteiten organiseren ze tegenwoordig op veel meer plekken. Dus hebben we gekozen voor een nieuw programmaonderdeel: Fiets ‘m d’r in, inderdaad naar het model van ‘Te Land, ter Zee en in de Lucht’. Met bigbags maken we een groot bassin. Dat dekken we af met plastic en vervolgens water erin. We hebben genoeg jongens die handig zijn en ook genoeg sponsors die zorgen voor materialen. Zo kun je ook gemakkelijk wat organiseren.”

En Richard belooft het: het gaat echt helemaal goed komen met dat bassin en de drijvende stellage waarover de deelnemers moeten fietsen. Hij zegt het niet voor niets. “Een jaar of twintig geleden hebben ze hier al een keer eerder geprobeerd om Fiets ‘m d’r in te organiseren. Toen hield de houten waterbak het een half uur voor aanvang niet meer. Al het water stroomde weg…”

Houtzagen
Ook nieuw op het programma is het NK/EK Houtzagen op zaterdag en zondag. Een last minute toevoeging. “Dit evenement werd altijd georganiseerd door een dorpsfeest in de buurt van Arnhem, maar daar hebben ze pas geleden besloten om ermee te stoppen. Enkele jongens die meehielpen met de organisatie komen uit Hoonhorst en zij stelden vervolgens voor om het hier te organiseren. We hebben net de vergunning binnen. Het wordt heel spectaculair. Zo is er een onderdeel waarvoor we veertig boomstammen van twintig meter op het terrein plaatsen. Die graven we iets in. En dan komt bij elke stam twintig meter verderop een klein piketpaaltje te staan. De deelnemers moeten proberen om die stammen zo om te zagen dat de top van de stam precies op dat paaltje valt. En zo zijn er nog heel veel behendigheidsopdrachten. We zien het als het een prachtige aanvulling op het Sproeifeest.”

Richard is er eerlijk over. Natuurlijk is iedereen hartstikke welkom, maar het Sproeifeest richt zich in eerste instantie op Hoonhorst en omliggende plaatsen als Heino, Dalfsen en Wijthmen. “We zijn niet het grootste dorpsfeest, maar dat hoeft ook niet. Het is altijd gezellig met een echt ons-kent-ons-sfeertje.”

Kampman & Co
Het programma begint donderdag 27 juni met een cabaretavond met medewerking van Kampman & Co. Dit streekcabaretgezelschap brengt de voorstelling ‘Zoas ’t Was’. Aanvang is om 20.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro. Vrijdag 28 juni om 18.30 uur volgt de officiële opening van de kermis. Op dat tijdstip vertrekt een stoet van inwoners, jong en oud, vanaf het Dorpsplein naar het feestterrein. De kinderen krijgen allemaal een gevuld gietertje mee waarmee ze bij het terrein een waterbak mogen vullen. Als er vervolgens een sproeier begint te pompen, is het feest geopend. Om 19.00 uur volgt het programmaonderdeel ‘Rij je ook mee’. Iedereen mag meerijden met een van de vrachtwagens, oldtimers of legertrucks. En ook voor een brandweerauto wordt gezorgd. Om 20.00 uur begint de pubquiz. Opgave via de website. Aansluitend is er een feestavond met medewerking van DJ Delight.

Joarmarkt
Zaterdag om 9.00 uur gaat het programma verder met de Hoonhorster Joarmarkt. De bezoekers lopen langs diverse stands met snuisterijen, streekproducten, cadeauartikelen en meer. Ook zijn er demonstraties van oude ambachten. Bovendien zorgt Mannenkoor Germania uit Heeten voor muziek. Om 10.00 uur begint een kinderprogramma in de tent. Om 14.00 uur volgt Fiets ‘m d’r in. Vanaf 16.00 uur is er bij het terras livemuziek van The New American Farmers. Om 21.00 uur volgt een feestavond met medewerking van de allround top 40-band Starstruck. De entree bedraagt 5 euro.

Zondag om 10.30 uur gaat het programma verder met een oecumenische viering in de feesttent. Vanaf 12.00 uur ligt er een fietsroute van 30 kilometer klaar in de tent. Deelname is gratis. Vanaf 15.00 uur zijn er demonstraties met politiehonden. Om 16.30 uur start een feestelijke namiddag met medewerking van zangers Bart en Alex die overvloeit in een avondprogramma met medewerking van DJ Hitch. De entree is gratis. Zo rond 23.00 uur is het Sproeifeest ten einde. Kijk voor meer informatie op staging2.sproeifeest.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.