Negatief resultaat Raalte kleiner dan verwacht, zorgen over sociaal domein

RAALTE – De jaarcijfers van de gemeente Raalte over 2018 vallen mee. Bij de zomernota van 2018 was nog een negatief resultaat van 1,2 miljoen voorzien. Dat is circa 410.000 euro lager uitgevallen, waarmee het negatief resultaat op 790.000 euro komt.

De gemeente gaf vorig jaar in totaal 96,5 miljoen uit. Raalte ontving vorig jaar 56,8 miljoen van het Rijk; via overige inkomsten en lokale heffingen (huur, rente, dividend, OZB, riool- en afvalstoffenheffing en bijdragen uit de reserves) kwam daar aan de inkomstenkant van de balans nog eens 40,2 miljoen bij, waarmee het totaal van de inkomsten op 97 miljoen kwam. Dat is op papier een overschot van een half miljoen, maar daar moeten nog wel enkele overlopende posten voor 2019 vanaf getrokken worden, waarmee het eerder genoemde negatieve resultaat ontstaat.
Het Raalter gemeentebestuur maakt zich echter grote zorgen over het teruglopen van de Rijksbijdragen voor het sociaal domein. Dat stelde burgemeester Martijn Dadema naar aanleiding van de jaarstukken 2018. De bijdragen van het rijk blijven achter bij de gemeentelijke uitgaven. Dat is overigens een probleem waarmee alle gemeenten in het land kampen. “Het was laatst tijdens het VNG Jaarcongres het belangrijkste gespreksthema.”

Gezond

Dadema benadrukt dat de gevolgen in Raalte in vergelijking met andere gemeenten nog wel meevallen. Er waren weliswaar tekorten op de jeugdzorg (ruim 1 miljoen) en de participatie (een ton), maar op de Wmo boekte de gemeente een positief resultaat van iets minder dan een miljoen. Dat betekent een tekort van 177.000 euro. De twee reserves die de gemeente heeft gemaakt voor het sociaal domein bevatten aan het eind van 2018 nog 4,66 miljoen. Het college van B&W concludeert dat de financiële wendbaarheid en weerbaarheid op niveau is en dat de gemeente een financieel gezonde positie heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.