Natuurbericht: Nachtvlindertjes

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Zo, ook op vrijdagmiddag. Onderweg naar een paar roofvogelhorsten vallen voor zijn neus ineens een vlucht vlindertjes uit de boom. Reden genoeg om snel even te kijken wat dat voor moois is.

Een vlucht nachtvlindertjes

Bij het nest van de boomvalken in de tiende populier is niets te zien. Het mannetje is waarschijnlijk even foerageren en het vrouwtje zit diep weggedoken op de eieren; daar ga ik maar vanuit. Kieviten zijn aan het badderen in de waterberging. Kijk, de rode bosmieren werken gestaag door. Er word wat afgesleept.

Twee jonge mereltjes vliegen moeizaam op uit het gras en kijk daar zit een buizerd bovenin de hoogspanningsmast en ja hoor dacht ik het niet. Behendig laat ie zich met open gespreide klauwen vallen op een muis. Het voedseltransport tot aan het nest met jongen is nog geen driehonderd meter vliegen.

Hier langs de wetering ga ik het schouwpad op. Links het nog kaal ogende maisland. Drie kraaien worden weggejaagd door evenveel kieviten. Hoeveel jongen zullen uiteindelijk vliegvlug worden? Kijk daar komt ook een scholekster poolshoogte nemen. Rechts, aan de overkant, stopt de boer met grasmaaien. Oh, er word koffie op het land gebracht door moeder de vrouw. Das niet verkeerd. Ik heb ook wel zin, maar er komt niemand.

Zo, hier langs de bosrand maar weer terug naar huis dan. Gerommel, hoor ‘s, kijk ginder, donderkoppen boven Raalte! Onweer op komst, daar ben ik niet op gekleed. Snel dan maar naar de fiets. Oh, wacht even. Kijk, wat is dat dan? Daar waait zomaar een wolk vlindertjes, of wat is ‘t, uit de elzenboom naar beneden. Ik denk wel een stuk of twintig. Ze vallen al niet meer op in het lange gras. Eentje blijft zitten op het elzenblad. Apart zeg. Dat zie je niet elke dag. Groene schildwantsen? Nee, dat moeten volgens mij kleine groenuiltjes zijn. Of toch niet? Nachtvlindertjes zijn toch ’s nachts actief? Kijk daar! Snel, ik moet gaan! Daar komt onweer aan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.